Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Viticultors i cellers sol·liciten que es doti la vinya del Penedès de reg de suport mínim

La sequera extrema, amb especial incidència a la regió vitícola del Penedès, està posant en perill el model vitivinícola.

Un grup de viticultors, celleristes i d’altres persones vinculades al món de la vitivinicultura del Penedès s’han unit per sol·licitar a la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya que faci arribar l’aigua necessària de manera urgent per garantir un reg de suport al territori de la DO Penedès.

La sequera extrema, amb especial incidència a la regió vitícola del Penedès, està posant en perill el model vitivinícola. Aquesta situació ha comportat que moltes finques vitivinícoles, que al Penedès són majoritàriament de secà, estiguin per sota del llindar de supervivència i de la rendibilitat econòmica.

Segons el comunicat emès per aquest grup, els viticultors i viticultores del Penedès estan aplicant «totes les opcions agronòmiques i tècniques pertinents per fer amb menys aigua, fins i tot per resistir, però tanmateix no poden fer més sense aigua». El col·lectiu parla de «responsabilitat ciutadana» per mostrar els problemes als quals s’estan enfrontant i plantejar solucions; i conclou que ara estan exercint «el dret a ser atesos de la mateixa manera i intensitat que altres territoris i persones de Catalunya».

Concretament, el col·lectiu demana a la Generalitat que doti la vinya de l’àmbit territorial de la Denominació d’Origen Penedès d’un reg de suport mínim de 1.500m3/ha a fi i efecte que la vitivinicultura d’aquest territori sigui viable econòmicament.

També que l’esmentat projecte tingui presents els aspectes tècnics, d’infraestructura, de governança, socioeconòmics i de sostenibilitat per a la implementació del mencionat reg de suport contemplant totes les fonts possibles d’aigua apta pel conreu, incloent-hi aigua dessalada adequant la futura planta de Cubelles, el pas d’aigua depurada a regenerada de les depuradores del territori, com també d’altres fonts possibles.

El document també remarca que el projecte s’executi amb caràcter d’urgència, com a màxim durant el segon semestre del 2024, independentment que de forma ocasional millori molt el règim pluviomètric, i que s’implementi un pla de contingència que contempli el període de transició per mantenir l’activitat fins a la implementació del reg de suport.

Finalment, el document presentat també sol·licita que el sector vitivinícola pugui participar en l’elaboració de l’estudi aportant tot el coneixement existent fins al moment.

La petició ha estat signada a la seu d’Innovi, a Vilafranca, amb data de 9 de febrer. Signen els responsables dels cellers Llopart, Albet i Noya, Vallformosa, Recaredo, Gramona i Can Feixes, viticultors a títol individual, tècnics agrícoles i vitícoles i el biòleg Robert Savé.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: