Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un febrer de reivindicacions del sector agrari i ramader

Les primeres mobilitzacions dels pagesos ja han començat aquest cap de setmana i tal com també està passant a França, s’allargaran diversos dies i es faran notar a peu de carrer.

Moltes de les reivindicacions són similars, l’encariment dels productes necessaris per fer funcionar les explotacions, el baix preu de venda o les necessitats d’inversió que les decisions comunitària fan difícil la supervivència al sector, però a Catalunya s’hi afegeix de manera molt crítica la manca d’aigua amb una sequera acumulada de tres anys seguits.
El coordinador d’Unió de Pagesos a l’Àrea Metropolitana, Josep Esteve, parla d’una situació catastròfica al Penedès, comparable a la plaga de la fil·loxera.

Per la seva banda la que ha estat en els darrers 23 anys presidenta d’ASAJA a Catalunya, Rosa Pruna, reconeix que tothom patirà per la sequera, però els pagesos ja fa tres anys que en paguen les conseqüències.

El biòleg Robert Savé, que ha estat coordinador del grup de Viticultura i Enologia de l’IRTA, explica que el sector del secà, amb els cereals o la vinya al capdavant, estan passant per un moment extremadament greu.

Des de les organitzacions agràries reclamen més suport als productors. Rosa Pruna parlar, per exemple, d’una assegurança a nivell europeu per catàstrofes naturals.

Els pagesos també són conscients que cal una transformació per reduir el consum d’aigua, però veuen complicat poder-hi fer front amb la crisi de preus actual.

I davant la situació actual també s’estan aplicant tècniques a la poda de les vinyes.

A banda de la sequera les organitzacions agràries també surten al carrer per demanar al Ministeri una moratòria indefinida per al Quadern digital i acabar amb la càrrega burocràtica per a la pagesia. Unió de Pagesos té previst mobilitzar-se el 13 de febrer a Catalunya i el 21 de febrer a Madrid per exigir mesures per la greu situació de la pagesia davant de costos desmesurats i efectes de la sequera.

La demanda dels pagesos és per una moratòria indefinida per a la posada en marxa del Quadern digital d’explotació, sobre el qual el Ministeri s’havia compromès a una moratòria d’un any. El sindicat exigeix que resolgui ara ja la simplificació de la càrrega burocràtica sense bretxa digital, a més d’una moratòria per al Quadern de fertilització.
Unió de Pagesos convocarà mobilitzacions a Catalunya el dimarts 13 de febrer, amb marxes i talls a autopistes, sense perjudicar les connexions locals, i accions al port de Tarragona contra importacions de mercaderies que fan competència deslleial als productes catalans.
Quant al gasoil agrícola, el sindicat demana que es reguli un gasoil professional agrari que tingui el descompte al lloc de proveïment, com s’havia fet en l’època postcovid per a tota la ciutadania, en lloc del sistema actual, que consisteix en una desgravació d’impostos a final d’any, quan es presenten les despeses anuals.
I també des del sector es reclama a l’administració resoldre la competència deslleial d’importacions que no compleixen les mateixes condicions exigides a les produccions dels països membres de la Unió Europea, així com les condicions del sistema de les assegurances agràries, ineficaces per a la protecció de les rendes de la pagesia.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: