Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Penedès es prepara pel carnaval, amb restriccions a la música sexista a nous municipis

En una setmana, la comarca donarà la benvinguda, un any més, al carnaval i les seves respectives rues. Una festivitat que aspira a ser més inclusiva, però també més respectuosa pel que fa a la música.

Tot i que les rues comencen, de manera oficial, el mes de febrer, les reunions amb les entitats participants han començat a dur-se a terme aquestes setmanes, que per ajuntaments com el de Santa Margarida i els Monjos, són frenètiques.

Així ho ha catalogat la regidora de cultura del municipi, Esther Marmaneu, la qual, també es mostra contenta amb la predisposició de la població penedesenca i de Santa Margarida pel que fa a la rua.

A dos anys del fi de les restriccions de la COVID, Marmaneu assegura que la participació ha augmentat, amb vint-i-tres grups, vuit d’ells dels Monjos, dividits en divuit carrosses i cinc comparses.

Un fet, que per municipis com els Monjos suposa, a més, un impacte positiu en la seva economia, comerç i visibilització en forma de turisme familiar, si més no, en celebrar-se la rua de carnaval en diumenge.

D’altra banda, pel que fa a les rues de carnaval al Penedès, cal destacar, també, un altre factor important, com és l’aposta per part d’alguns ajuntaments d’aplicar mesures que evitin la reproducció de cançons irrespectuoses amb dones i altres col·lectius per part de les carrosses i comparses. Una mesura que va començar a aplicar-se a Santa Margarida i els Monjos l’any 2019 sota el lema «Som un carnaval lliure de sexisme», i que s’ha anat estenent per tota la comarca, de manera obligatòria o recomanada.

Un dels últims municipis en adherir-se a la proposta ha sigut Vilafranca del Penedès, que enguany, aplicarà restriccions per les carrosses o comparses que utilitzin melodies de caràcter sexista.

Tot i això, el cap del servei de cultura de Vilafranca, Àngel Hom, assegura que el consistori no prohibirà que sonin i es ballin aquest tipus de cançons, però què qui ho faci, com en el cas dels Monjos, no rebrà la seva respectiva subvenció.

Encara que les restriccions musicals hagin provocat una certa polèmica entre els participants en les rues, Hom creu que la proposta iniciada pels Monjos ha anat creant, a poc a poc, una certa sensibilització entre les entitats, les quals han anat reduint el seu ventall de cançons sexistes.

Tot i això, aquesta iniciativa, pionera fa cinc anys, encara divideix a les entitats participants en les rues, les quals continuen tenint opinions diverses.

Carrosses com la dels Xelolo’s, que enguany complirà onze anys des de la seva creació, no està a favor d’aquest protocol, ja que suposa, asseguren, una politització negativa del carnaval.

L’entitat a càrrec de Lorena Rioja, no està en contra la iniciativa, però sí de la forma en què s’està portant a terme.

A més, Rioja tampoc troba lògic, que festes com el carnaval, on les entitats participants cobren una subvenció per continuar ballant l’any següent, prohibeixin aquestes cançons, però que a altres festes locals dels municipis que ho apliquen, no sigui sempre així.

D’altra banda, carrosses com Univers Penedès, de Vilafranca, sí que es mostren a favor de la restricció de cançons de caràcter sexista o que vulnerin la integritat d’altres col·lectius.

Per la seva presidenta, Laura Parés, aquest tipus de música no hauria de tenir cabuda al carnaval, el qual hauria de fomentar, precisament, l’heterogeneïtat de les edats i els gèneres, i no pas els missatges negatius de les melodies sexistes. El respecte, assegura Parés, ha de ser implícit a les cançons.

Univers Penedès no sols creu en un carnaval més respectuós, sinó també en un molt més inclusiu amb tots els col·lectius de la societat penedesenca.

L’entitat vilafranquina fa temps que vetlla per oferir lleure de qualitat a joves i adults amb discapacitat intel·lectual, i una d’aquestes activitats és la participació en el carnaval amb una carrossa.

Una acció, que segons la tresorera de l’associació, Marina Vizcaya, persegueix l’objectiu que les persones amb algun tipus de discapacitat intel·lectual se sentin part d’una societat de la qual ja formen, però de la que no sempre reben la benvinguda.

De cara a poder fer un carnaval per a tothom, municipis com Santa Margarida i els Monjos també han potenciat, enguany, noves mesures inclusives en el recorregut de la seva rua, com per exemple un tram tranquil al carrer Eugeni d’Ors, perquè les persones amb sensibilitat acústica puguin gaudir de l’acte.

Els Monjos, a més, serà un dels indrets on participarà la carrossa d’Univers Penedès, com també en altres municipis penedesencs com Pacs, Sant Martí Sarroca, Moja i Sant Pere Molanta.

D’altra banda, entitats penedesenques com els Xelolo’s també participaran en altres rues d’arreu de la vegueria, com la de Cunit i Sitges. Unes rues molt destacades, com també ho serà enguany, aquí a l’Alt Penedès, la de Vilafranca, que juntament amb la dels Monjos, us oferirem en directe per Penedès TV, i que segons el servei de cultura preveu una participació d’unes 4000 persones i una quarantena de carrosses i comparses.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: