Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Administracions i entitats esperen que la nova llei de protecció animal eviti l’abandonament

La llei de protecció dels drets i benestar dels animals va entrar en vigor el passat 29 de setembre.

Hi ha diversos aspectes de la normativa que resten supeditats al desplegament d’un reglament i encara queden moltes incògnites sobre com s’aplicarà. Però, sigui com sigui, la llei implica canvis profunds com el sacrifici zero, que encara no s’aplicava a totes les comunitat autònomes. Ruth Manzanares és funcionària de la Direcció General de Drets dels Animals, del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, i ha participat en la redacció de la llei. Manzanares destaca alguns dels aspectes més rellevants de la nova normativa.

L’esperit de la llei es basa en la tinença responsable. Per això obliga a la ciutadania en general a mantenir els animals en unes condicions de vida dignes i prestar-los les cures sanitàries necessàries. Així com responsabilitzar-se dels danys que causin, entre altres qüestions.

També hi ha novetats per als professionals. Per exemple, la cria només podrà realitzar-se per persones inscrites en el Registre de Criadors d’Animals de Companyia.

L’Ajuntament de Vilafranca compta des del 2016 amb una ordenança reguladora de la protecció dels animals i de la seva tinença que ja segueix les línies generals que marca la nova llei; de manera que el regidor de Salut Pública Jordi Junyent no augura grans canvis a l’espera que s’aclareixin els articles pendents de desplegar.

El que sí espera el regidor és que el desplegament de la llei contribueixi a reduir l’abandonament.

Al Centre d’Acollida d’Animals Domèstics de la Mancomunitat Penedès – Garraf, la vicepresidenta de l’àrea, Esther Marmaneu, explica que la nova llei no afecta el seu funcionament a nivell intern perquè ja hi està adaptat. Però sí que estan detectant més consultes de la ciutadania.

El CAAD està acollint en aquests moments més del doble dels animals que hauria d’acollir i, per això, a les portes de Nadal es va iniciar una campanya per fomentar les adopcions i acollides. La campanya està funcionant bé però cal donar sortida als centenars d’animals abandonats que encara resten al centre.

Per a més informació, es pot visitar el web caad.mancomunitat.cat o bé enviar un correu a per a que els professionals del centre puguin assessorar sobre l’adopció d’un gos o un gat.

La nova llei també implica l’obligatorietat de fer un curs formatiu amb l’objectiu de facilitar una correcta tinença responsable de l’animal a través de coneixements en el maneig, la cura i la pròpia tinença.

Per a aquells que ja tinguin gos, el curs es podrà fer en els dos anys següents a l’entrada en vigor de la llei, és a dir, fins al 29 de setembre de 2025, mentre que els que hagin d’adoptar, hauran de completar-ho abans de l’adquisició de l’animal.

Algunes persones que passejaven amb els seus gossos aquesta setmana per Vilafranca valoraven la mesura en positiu però reclamaven que es fessin les coses bé.

D’altra banda, entitats animalistes com Vilanimals valoren positivament la llei perquè suposa un pas endavant, tot i que creuen que s’ha quedat curta en la protecció d’animals de treball, experimentació, destinats al consum o gossos de caça, per exemple. També reclamen que el desplegament de la normativa vingui acompanyat de recursos.

Des de Vilanimals, amb altres entitats del Penedès estan fent una campanya per donar a conèixer la nova llei entre la ciutadania. La seva presidenta, Núria López, enumera algunes de les prohibicions que recull la norma.

Des de Vilanimals també valoren positivament l’obligatorietat d’esterilitzar els gats domèstics i prohibir la reproducció dels gossos. Pel que a les colònies felines, l’entitat celebra que la norma impliqui les administracions locals en el seu control.

Encara que quedin molts interrogants sobre l’aplicació de la nova normativa en tots els seus articles, administracions, entitats i persones a títol individual esperen que serveixi per lluitar contra l’abandonament.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: