Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Parlar obertament de la salut mental contribueix al benestar dels adolescents

Els i les adolescents demanen més atenció sobre la salut mental davant els beneficis que els aporta tractar el tema obertament

Segons l’Organització Mundial de la Salut, prop de 9 milions d’adolescents a Europa, entre els 10 i els 19 anys, pateixen algun problema de salut mental. Aquests problemes s’inicien, de mitjana, als 14 anys. La promoció i la millora de la salut mental durant l’adolescència és un factor clau per a la seva salut i benestar.

En aquesta línia, l’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca ha aprofitat els darrers dies del trimestre per treballar al voltant d’aquest tema a través del projecte ‘What’s up: com vas de salut mental?’. És una iniciativa de l’organització Obertament que neix amb l’objectiu de lluitar contra l’estigma i la discriminació que les persones que conviuen amb un problema de salut mental encara pateixen a les diferents esferes de la seva vida. Ho explica M. José Pérez, membre de la comissió de valors de l’Institut Eugeni d’Ors.

El projecte s’ha materialitzat aquesta setmana amb diferents activitats vinculades a les assignatures, com explica la integrant de la comissió d’Innovació Meritxell Monrós.

El balanç del projecte és positiu per la bona resposta que han tingut les activitats proposades entre l’alumnat.

La idea ara és donar continuïtat a l’atenció sobre la salut mental en el futur per no descuidar aquest àmbit fonamental de la salut de les persones.

Entre l’alumnat, el balanç de les activitats és molt positiu perquè han obert un valuós espai de reflexió i han conegut eines per reaccionar davant situacions de risc.
La Rut i la Íngrid són alumnes de 4t d’ESO.

L’Adrià, de 1r d’ESO, i la Houda, de 3r, també valoren positivament l’experiència.

L’Ània Posada és actriu, creadora de contingut i activista sobre salut mental. En el marc del projecte ‘What’s up: com vas de salut mental?’, amb dues companyes més, han parlat amb l’alumnat de 3r d’ESO sobre els trastorns amb els quals conviuen. Posada destaca justament la inquietud que manifesten molts de nois i noies per saber com ajudar a qui ho necessiti.

L’activista creu que avancem lentament en el camí cap a la normalització i la comprensió al voltant de la salut mental i que els més joves són els que més fàcilment contribueixen a aplanar aquest camí.

Els factors determinants de la salut mental no només inclouen característiques individuals, com la capacitat de gestionar els pensaments, les emocions, els comportaments o les relacions personals, sinó també factors socials, econòmics, polítics i ambientals que configuren les condicions de vida de les persones.

La Covid-19 ha tingut un fort impacte en les condicions de vida de les persones i la població adolescent ha estat un dels grups especialment vulnerable als seus efectes sobre la seva salut mental. D’aquí la necessitat d’abordar obertament la qüestió en tots els àmbits de la vida.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: