Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Fira del Gall ha tornat a omplir de visitants l’espai firal del Parc de Sant Julià

Una Fira del Gall que un any més ha fet de la tradició de la cria de l’aviram una de les senyes d’identitat, sumant-hi però enguany la innovació d’oferir endur-se el gall ja cuinat cap a casa.

Com marca la tradició les activitats de la Fira del Gall engegaven dissabte de bon matí tot just davant de l’Ajuntament amb la tradicional cercavila d’en Tomasot i la Ballarica fins a la zona del Parc de Sant Julià. Acompanyades de les autoritats locals, que un cop arribats al recinte firal feien també la tradicional compra de peces d’aviram que es destinen a institucions benèfiques.

A partir d’aquí han estat molt diverses les activitats que s’han anat duent a terme durant tot el cap de setmana, sempre al voltant de l’aviram, la gastronomia i els vins de la D.O Penedès. Activitats habituals com la mostra gastronòmica, els tastos i maridatges, el tradicional mercat i fira d’artesans, un concert de música en directe el dissabte a la tarda i enguany per exemple també la possibilitat de practicar bitlles catalanes ambientades en l’esperit de la Fira.

Tot plegat ha comptat amb una alta participació de gent, que com comentava la regidora de Turisme Gemma Romeu diumenge al migdia, feien que el balanç de la Fira aquest 2023 fos positiu.

En general el balanç que en feien els criadors i els restauradors que han participat a la Fira enguany és també positiu, si bé els restauradors apuntaven que potser el fred havia fet que la gent no baixés tant aviat i s’acumulés més cap el migdia.

La majoria de criadors que participen de la Fira són ja tradicionals, com és el cas de Girigall. Elisabet Colomer explica que fa 18 anys que participen de la Fira i que en aquest temps s’han anat adaptant als canvis de necessitats dels visitants i consumidors. Un exemple és la novetat d’aquest any, amb el gall ja cuinat.

Una altra de les parades habituals a la fira és la de la Montserrat Via, de Torrelles. Explica que els seus avis ja oferien els seus productes a la Fira del Gall, i a banda el Gall Negre, defensa també les qualitats del Gall Ros del Penedès.

Des del punt de vista dels restauradors l’objectiu és acostar cuina d’aviram, normalment amb aposta per plats clàssics com canelons i el protagonisme del gall i l’ànec del Penedès. Des del Cigró d’Or, el seu cuiner Oriol Llavina comenta que en el seu cas aposten per plats tradicionals.

També enguany hi participava per exemple la Fonda Neus, de Sant Sadurní que ja va tornar a la Fira l’any passat. Núria Carbó comentava que en el seu cas l’aposta és també per plats de caire tradicional.

Des de l’organització aquesta part gastronòmica de la Fira es considera també molt important, ja que ajuda a conèixer el producte, tastant-lo i fent visible la cuina del gall penedesenc.

Un cop més el bon ambient que s’ha viscut al llarg de dissabte i diumenge al recinte firal del parc de Sant Julià ha deixat palès l’interès per les tradicions i els costums de casa nostra com tenen a veure en aquest cas amb la cria d’aviram autòcton i la gastronomia de proximitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: