Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
El temps de Nadal: sol, suavitat amb fresca matinal i  repunt de la temperatura per St. Esteve

El temps de Nadal: sol, suavitat amb fresca matinal i repunt de la temperatura per St. Esteve

La monotonia meteorològica té data de caducitat: canvis abans de finalitzar l’any.

Quan faltaven tres minuts per a dos quarts de cinc de la matinada, és a dir, a les 04:27 h, hem donat la benvinguda l’hivern, l’estació més curta de l’any, que s’allargarà fins al pròxim 20 de març de 2024.

Les altes pressions donen la benvinguda a l’hivern

L’inici de l’hivern astronòmic ve marcat per la calma absoluta. Continuem amb les altes pressions, fruit d’aquest potent anticicló que ens acompanya des de ja fa una setmana. Si bé, aquest matí, s’ha deixat notar el vent a la comarca del Baix Penedès, tot plegat, però, amb un dia sense boires.

Ara ve Nadal, amb un temps ben assolellat

De cara final de setmana poca cosa més podem esperar. La situació serà pràcticament monòtona per cada dia que passi. Diumenge, de nou ens llevarem amb fresca i, fins i tot, amb algunes boirines aïllades; la nit de Nadal serà ben serena, sense cap núvol, però el fred serà relatiu.

L’endemà, dia de Nadal, esperem que les boirines ja siguin més residuals, mantenint un cel ras. Les hores centrals del dia seran suaus o, fins i tot, caloroses per l’època. S’espera que els termòmetres puguin enfilar-se al voltant dels 20º.

Sant Esteve amb regust estiuenc

El dia de Sant Esteve serà quan les temperatures tocaran sostre, fins i tot pujaran més que el dia de Nadal. En aquest cas, esperem que els valors més elevats s’assoleixin a la façana costanera, tot i que en conjunt farà força calor. Ara bé, repetim que els contrastos tèrmics entre el dia i la nit es notaran, ja que quan marxi el sol, els termòmetres baixaran considerablement.

Vegeu el mapa de previsió per aquestes festes:

Possibles canvis a finals d’any

Per poder anunciar algun canvi ens hem de situar a finals d’any, quan l’anticicló tendirà a afeblir-se i, per tant, s’obren les possibilitats que tinguem algun canvi.

A hores d’ara, i encara a molts dies vista, els dos grans models comencen a mostrar un patró força similar pel dia 30 de desembre. Sembla que tindrem l’oportunitat de rebre una massa freda amb vent de component nord, que caldrà veure si vindria acompanyada de precipitacions. Tot plegat, encara és massa aviat per anunciar res amb claredat.

Vegeu el mapa isobàric per a finals d’any

Precipitacions per a la carta als Reis

I, com cada mes, donem un cop d’ull als mapes estacionals per veure que podem esperar a més llarg termini. Com sempre diem, són uns mapes amb fiabilitat baixa, ja que només ens serveixen per tenir una idea de quina serà la tendència.

Pel que fa al mapa de temperatura, ens mostra un panorama força desastrós, i és que les temperatures serien entre 1 i 2 graus per sobre del que tocaria.

Vegeu el mapa d’anomalia de temperatura per aquest mes de gener:

Finalment, quant a les precipitacions, podem esperar un inici d’any amb pluges normals si ho comparem amb la resta d’anys. Ara bé, cal recordar que el mes de gener no és un període plujós, per tant, la primera part del 2024 continuarem amb la sequera extrema.

Vegeu el mapa d’anomalia de precipitacions per aquest mes de gener:

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: