Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El CAAD Penedès fa una crida a l’adopció o acollida d’animals davant la saturació del centre

La vicepresidenta de l’àrea del CAAD de la Mancomunitat Penedès – Garraf explica que al centre hi hauria d’haver menys de la meitat dels animals que hi ha actualment.

En els darrers anys els centre ha experimentat un balanç negatiu entre les entrades d’animals i les sortides mitjançant adopcions, acollides o recuperacions, el que situa el CAAD Penedès en una situació de complexitat elevada i saturació, especialment pel que fa a la capacitat de les instal·lacions i els recursos disponibles.

Actualment hi ha 235 gossos i 87 gats al Centre d’Acollida d’Animals Domèstics, gestionat per la Mancomunitat Penedès – Garraf. A més, 126 gossos i 75 gats es troben en cases d’acollida; i 19 gossos s’han hagut de traslladar a residències canines per manca d’espai al centre. Són 542 animals en total. Unes xifres que van fluctuant segons les entrades i sortides però que, en qualsevol cas, són excessives per a la capacitat del centre. Per això el CAAD Penedès ha presentat recentment una nova campanya a xarxes socials per demanar l’adopció o acollida d’animals del centre amb el lema ‘Omple el teu cor, porta’l a casa’, com explica la vicepresidenta de l’Àrea del CAAD de la Mancomunitat Penedès – Garraf Esther Marmaneu.

La vicepresidenta de l’àrea del CAAD de la Mancomunitat Penedès – Garraf explica que al centre hi hauria d’haver menys de la meitat dels animals que hi ha actualment.

Per la seva part, Ana Martínez, directora tècnica veterinària del CAAD, explica la diversitat d’animals que tenen al centre en aquests moments, posant l’accent en que entren molts cadells.

Les persones interessades en fer adopcions o acollides han de tenir en compte que els animals s’entreguen vacunats, desparasitats, identificats amb microxip i esterilitzats. La campanya s’ha llençat a les portes de les festes de Nadal perquè, tant per a l’adopció com per a l’acollida, és important tenir temps per facilitar l’adaptació de l’animal a la seva nova llar, sigui permanent o temporal. L’acollida té una durada mínima d’un mes i pot allargar-se fins a un màxim de sis mesos.

La campanya per promoure adopcions i acollides al CAAD arriba a pocs mesos de l’entrada en vigor, el passat 29 de setembre, de la nova llei estatal de protecció i benestar animal. Ruth Manzanares és funcionària de la Direcció General de Drets dels Animals, depenent del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, i ha participat en la redacció de la llei. Destaca algunes de les novetats que presenta la norma.

Les administracions locals, els ajuntaments, tenen un pes important a l’hora de fer complir aquesta nova normativa.

Pel que fa a les persones propietàries dels animals, el cor de la llei busca la tinença responsable.

Entre les novetats, també destaca la prohibició del sacrifici d’animals de companyia als centres de protecció animal, encara que sigui per manca d’espai o per motius econòmics. Les xifres del Ministeri de Drets Socials diuen que al voltant de 300.000 animals s’abandonen cada any.

A la nostra zona, des de l’1 de gener han passat pel CAAD 1.563 animals i s’han gestionat 738 adopcions i 407 recuperacions d’animals perduts.

Des del CAAD Penedès insisteixen en el compromís i responsabilitat que suposa tenir un animal, pel que es demana que l’adopció sigui meditada, però alhora recorden que els períodes festius són un bon moment per adoptar gats i gossos, al disposar de més temps per dedicar a la seva adaptació a la nova llar.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: