Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Més abocaments de deixalles, amb un pes important de restes de plantacions de marihuana

Els abocaments de deixalles són un problema general a Catalunya. A l’Alt Penedès se n’han detectat més en els darrers anys.

Els Agents Rurals de l’Alt Penedès han detectat uns 600 abocaments des del 2011. Del 2011 al 2017 eren entre 30 i 40 anuals. Del 2018 en endavant són entre 60 i 80 cada any. Aquests són els que han pogut documentar des d’Agents Rurals. No vol dir que siguin els únics que existeixen.

Aquest 2023, dels 44 abocaments que ha detectat el cos d’Agents Rurals a l’Alt Penedès, 12 tenen a veure amb plantacions il·legals de marihuana. Són bosses i bosses plenes de terra, tubs de reg i envasos de fertilitzants.

Toni Arcas és el cap de l’Àrea Bàsica d’Agents Rurals de l’Alt Penedès i explica com actuen quan detecten un punt com el que han localitzat en un camí del terme municipal de Mediona.

El cap de l’Àrea Bàsica comenta que és realment complicat trobar les persones responsables dels abocaments.

Al Parc del Foix també s’han trobat amb el problema de les restes de plantacions de marihuana. De fet, localitzen una mitjana d’un abocament d’aquest tipus al mes, al qual s’hi ha de sumar l’abocament d’altres deixalles. Pau Mundó és el director del Parc del Foix.

Com en la majoria de casos, hi ha punts que són especialment conflictius pel fàcil accés que tenen en cotxe.

Els abocaments en l’entorn natural també representen un risc pel que fa als incendis. El Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona ha detectat 51 abocaments amb material inflamable a l’Alt Penedès durant els mesos d’estiu. El pla s’ha desenvolupat en coordinació amb les Agrupacions de Defensa Forestal.

Fa uns dies, voluntaris de les ADF van netejar dos dels punts detectats a Sant Sadurní d’Anoia.
Xavier Xortó és el coordinador de les ADF del Penedès i el Garraf.

Xortó comenta que hi ha punts on, encara que es faci neteja, tornen a aparèixer residus reiteradament.

Tot i que la neteja d’aquests punts d’abocament no és competència de les ADF, Xortó explica que aniran assumint aquesta tasca en col·laboració amb els ajuntaments i en punts especialment conflictius.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: