Dimecres, 29 de novembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’economia social i el cooperativisme centren les Jornades d’Economia de l’Alt Penedès-Garraf

La tercera edició d’aquestes jornades, que analitza la realitat de l’Alt Penedès i el Garraf, s’han centrat enguany en presentar i explicar diferents propostes d’economia social i cooperativisme.

El Castell de Penyafort de Santa Margarida i els Monjos ha acollit aquestes terceres jornades organitzades des de les Cambres de l’Alt Penedès i el Garraf, la Federació Empresarial del Gran Penedès i l’Agència de Desenvolupament Econòmic del Garraf, amb la complicitat de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i el suport de la Diputació de Barcelona. Al llarg de dimecres i dijous s’ha posat sobre la taula la realitat actual de l’economia social i solidària en aquestes dues comarques, on té força presència. Com explica el coordinador de les Jornades, Isidre Also, després de parlar en les dues edicions anteriors sobre mobilitat i energia, en aquesta tercera calia fer-ho d’economia social.

Un dels ponents en l’obertura de la jornada era Xavier López, consultor d’estratègies i aliances en economia social, que explica que estem en un bon moment per l’economia social, apostant per la implicació i posant les persones en el centre.

Per Isidre Also però, cal tenir present que malgrat tot, quan una iniciativa empresarial creix sovint es fa difícil mantenir aquest model cooperatiu.

Sobre la taula es va posar també la necessitat de les empreses d’economia social i de les cooperatives de teixir aliances amb altres empreses, i tenir clar que tenen cabuda en qualsevol sector econòmic.

D’altra banda, José Carlos Eiriz, president de Dincat i director general de Fundalis, comentava que des del seu punt de vista l’esperit de competència que impregna l’economia està portant a oblidar que el seu principal objectiu hauria de ser la creació de benestar per a tothom.

Per Eiriz és important anar més enllà del benefici econòmic i treballar amb esperit de transformació social; i això es pot fer des qualsevol sector de l’economia.

A partir doncs de canviar la nostra percepció de la realitat es pot incidir per canviar la societat. Per Eiriz és bàsic col·laborar i aportar en positiu per poder avançar.

En tots els casos per tirar endavant qualsevol projecte, els expert destaquen que cal sempre un lideratge, encara que es tracti d’una proposta col·lectiva i col·laborativa.

Les Jornades han servit per posar sobre la taula experiències i propostes que són prou conegudes a casa nostra com ara Actua, Arqueovitis, Bildi, Entrem, Formació i Treball, La Fura, Mas Albornà i Tegar. Aquestes organitzacions de component social i cooperatiu estan representades en el programa de les ponències.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: