Diumenge, 14 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Lideratge i planificació per dinamitzar l’economia i el mercat laboral de la comarca

L’Alt Penedès reclama lideratge per dinamitzar la seva economia i ajustar el mercat laboral a les necessitats existents.

Malgrat que la taxa d’atur a la comarca se situa per sota del 9%, l’Alt Penedès veu estancada la seva economia i no creix en llocs de treball. En canvi, sí que creix en població, que en dues dècades ha augmentat un 43%.

L’economia de l’Alt Penedès és estable i diversificada però es troba en una situació d’estancament i manca de dinamisme. El nombre d’empreses i de llocs de treball és manté dins d’aquesta estabilitat quan, per contra, la comarca ha incrementat la seva població en un 43% en les darreres dues dècades.
El director de la Mancomunitat Penedès – Garraf, Isidre Also, explica que aquest desequilibri creixent reclama més dinamisme.

Segons Also, el mapa que presenta l’Alt Penedès és el d’una comarca que s’està terciaritzant i que perd centres de cotització en un degoteig lent però constant. Les empreses més grans gaudeixen de bona salut i, en canvi, les empreses petites i el treball autònom pateixen.

L’estancament requereix planificació per activar l’economia i «fer que passin coses» i, en aquest sentit, Also demana lideratge per convertir el Penedès en economia puntera.

En la mateixa línia es pronuncia el secretari general de la UGT a la territorial Anoia, Alt Penedès i Garraf Francesc Rica. Rica posa el focus sobre la formació professional, en el sentit que cada zona es podria especialitzar en funció de les activitats econòmiques preeminents.

Rica veu el 2024 amb cert optimisme tot recordant que diverses indústries han anunciat ampliacions a l’Alt Penedès en els darrers mesos.

Des del sindicat Comissions Obreres, el secretari general del Baix Llobregat, l’Alt Penedès, l’Anoia i el Garraf, Josep M. Romero explica que ens trobem en un moment de transició que cal aprofitar.

Combatre l’atur entre els sectors de la població que més dificultats tenen per trobar feina i no perdre de vista l’atenció a la dependència són alguns aspectes que Romero considera imprescindibles de cara al futur.

Pel que fa a les condicions laborals i als drets dels treballadors i treballadores, des dels sindicats valoren positivament les darreres mesures del govern de l’estat; tant les que han tirat endavant, com l’increment progressiu del salari mínim interprofessional, com les que s’han anunciat en els últims mesos.

La pujada progressiva del SMI, la reducció de la jornada laboral sense pèrdua de sou, l’ampliació dels permisos retribuïts de maternitat i paternitat a vint setmanes, l’aprovació de l’estatut del becari o el pla de xoc contra l’atur de llarga durada són algunes de les mesures que vol impulsar el govern espanyol.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: