Dimecres, 6 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’autocura, l’expressió artística i l’exercici físic, eines pel benestar de qui cuida

La Setmana de les persones cuidadores ha explorat l’expressió artística i l’exercici físic amb diverses activitats i tallers que busquen fomentar l’autocura.

Les persones cuidadores, amb el seu treball, sovint invisibilitzat, contribueixen a la millora de la qualitat de vida de les persones que tenen al seu càrrec, ja siguin persones grans que afronten processos de deteriorament cognitiu, infants o persones en situació de dependència o discapacitat. Des del 2014, cada 5 de novembre es commemora el Dia Internacional de les Persones Cuidadores per promoure una societat basada en l’ètica de les cures tot recordant que tots i totes, al llarg de la nostra vida, tindrem la necessitat de proporcionar i rebre cures.

L’associació TIÁM ha organitzat un seguit d’actes durant aquests dies en la tercera Setmana de les persones cuidadores. Una iniciativa que enguany ha acabat aquest divendres al matí amb l’elaboració d’un mural participatiu a càrrec de l’artista Mariona Ríos i persones que tenen cura de familiars seus amb algun tipus de demència.

Una de les participants ha estat la Rocío Naranjo. La seva mare, que vivia a Ciudad Real, va ser diagnosticada d’Alzheimer l’any 2018. La Rocío fa vint anys que viu a Catalunya i va decidir portar la seva mare amb ella per tenir-la a prop i poder fer-se’n càrrec.

TIÁM és una associació sense ànim de lucre que té com objectiu millorar la qualitat de vida de les persones afectades per la demència tot prioritzant la persona per sobre de la malaltia i tenint en compte l’entorn familiar i el cuidador o cuidadora no professional.
Laia Casas és integradora social de l’entitat.

La psicòloga Sofia Díaz, també membre de l’equip de TIÁM, recorda que qui cuida ha de bregar sovint amb sentiments com la culpabilitat o l’aclaparament. Per això és tan vital que tinguin en compte les seves pròpies necessitats.

Les persones cuidadores es troben habitualment amb pocs recursos i eines a l’abast, malgrat que cada cop són més les persones que necessiten cures en una societat que tendeix a l’envelliment.

La Setmana de les persones cuidadores ha posat el focus aquest any a Vilafranca sobre aspectes com l’expressió artística i l’exercici físic. I ho ha fet entenent-los com a eines que poden contribuir a la millora del benestar, tant de les persones cuidadores com d’aquelles de qui tenen cura. Una de les propostes era el taller ‘Demència. Entenent la malaltia i els beneficis que li aporta l’exercici’, que tenia lloc aquest dimecres al vespre a l’Escorxador a càrrec del neurofisioterapeuta i professor universitari Sergi Rodríguez. En el transcurs del taller es va parlar dels beneficis físics i cognitius de l’exercici en la demència i de com les persones cuidadores poden ser partícips.

Rodríguez apuntava que l’exercici físic és important per evitar el progrés de la malaltia, ajuda a mantenir les capacitats i millora aspectes del dia a dia perquè les persones malaltes mantinguin al màxim la seva autonomia.

Es calcula que a Espanya hi ha aproximadament 2,3 milions de persones dependents. La majoria són ateses per persones cuidadores no professionals. Solen ser familiars que es fan càrrec del benestar d’un ésser estimat sense remuneració i, sovint, necessiten eines que els ajudin a cuidar-se per cuidar.

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, la taxa de dependència de la població major de 64 anys a Catalunya se situa al voltant del 30%. L’envelliment de la població obliga a repensar les polítiques públiques de cures, a reorganitzar socialment i d’una forma més justa el temps que les persones dediquen a les cures, ja que en un 80% recauen sobre les dones, i a reflexionar sobre la precarització i la feminització de les feines relacionades amb aquest àmbit.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: