Dimarts, 30 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’ajuntament de Vilafranca aprova les ordenances fiscals del 2024 amb increment de l’IPC

La proposta del govern s’ aprova amb un ampli suport amb un increment del 3’5%.

Era la primera prova de foc pel govern socialista en minoria i se’n va sortir prou bé. En el ple ordinari d’aquest dimarts es portaven a aprovació les Ordenances Fiscals, és a dir els impostos i taxes municipals que pagaran els vilafranquins l’any vinent. La regidora d’Hisenda, Lourdes Sánchez, va recordar que en aquests moments no s’aprovaven els preus públics però que hi ha el compromís de treballar per assolir la seva proporcionalitat en funció dels ingressos familiars o amb criteris mediambientalment justos. Va explicar que es va fer un treball per arribar a acords amb els grups municipals i fer que les ordenances siguin socialment justes i sostenibles. Per això l’increment general que es planteja és el de l’IPC, situat en el 3’5%.
Sánchez també va assenyalar que es plantegen diverses bonificacions en temes mediambientals. Respecte a la taxa de gestió de residus, de moment no hi ha canvis a l’espera d’una nova licitació de la Mancomunitat. I en relació a l’IBI s’incorpora un recàrrec del 50% per als pisos vuits de més de dos anys, a propietaris que tinguin més de inc habitatges.
La regidora de Vilafranca en Comú, Montse Romagosa, exposava que han traslladat al govern propostes en 4 ordenances que han estat parcialment acceptades. destacava especialment el gravamen del 10% de l’IBI a immobles no residnecials que tenen un valor superior als 300.000€.
El regidor de la CUP, Txus Magallón, va plantejar la necessitat en general de millorar el finançament municipal amb més inspeccions o sense condonar l’IBI a institucions com l’Església. D’altra banda va agrair el que va qualificar de nou rumb del govern, indicant que s’han sentit escoltats.
El republicà Pere Sàbat va apuntar que ara és un moment d’actuar amb responsabilitat. Va indicar que la proposta del govern no és la que ells haurien plantejat, però que de les converses de les darreres setmanes s’han obert camins. Sobretot plantejaven dos temes prioritaris. El recàrrec del 50% de l’IBI als pisos vuits i avançar cap a la tarificació social de l’Escola de Música. El portaveu republicà indicava un gir en la inèrcia dels darrers anys respecte a les ordenances.
Per la seva banda el portaveu de Junts, Aureli Ruiz, recordava que els impostos i taxes són una part important dels ingressos per poder mantenir la qualitat dels serveis i que l’any vinent hi haurà augment de despreses amb l’increment de salaris i dels costos. Per això l’aplicació de l’IPC del 3’5% el sembla una bona fòrmula. També apuntava que la gran majoria d’ordenances no canvia. Només destacava dos canvis substancials.
El recàrrec dels pisos vuits, en el que hi poden estar d’acord perquè la llei actual és més aclaridora. En canvi es mostrava obertament contrari a l’augment del 10% de l’IBI als immobles amb usos no residencials perquè ho considera negatiu per la implantació d’activitat comercial.
Per facilitar les ordenances, Ruiz, anunciava una abstenció a l’espera del període d’exposició pública per presentar al.legacions.
D’aquesta manera les ordenances es van aprovar per àmplia majoria amb els vots a favor de PSC, ERC i VeC, i les abstencions de Junts i CUP.
Capítol a part va ser l’ordenança del subministrament de l’aigua. En aquest cas el govern planteja un increment del 5% pels comptadors i un 15% pels aforaments. En el consell d’administració de l’Empresa Municipal D’aigües de Vilafranca hi havia inicialment una proposta d’augment del 8’5% pels comptadors i un 25% pels aforaments. El motiu és el fort augment que aplicarà Aigües Ter-Llobregat La proposta va generar un intens debat, quedant finalment en el 5% i el 15%, que és com aquest dimarts es va aprovar en el Ple. Amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte Junts que hi va votar en contra, considerant que s’hauria d’haver aplicar el 3’5% de l’IPC..
A banda d’aquests aspectes econòmics en el Ple també es va donar compte del nomenament d’administradors de la Festa Major 2024, amb presència d’Iris Serra, Imma Galofré, Imma Badell, Josep Maria Feliu i Arnau Martí, que van rebre la felicitació i suport de tots els grups municipals i de l’alcalde.
També es van portar a aprovació diverses mocions. La primera la presentava la CUP en suport a la formació i manteniment de la llengua catalana que es va aprovar per unanimitat. També per unanimitat es van aprovar dues mocions d’ERC, una per impulsar la taula de reactivació del comerç de Vilafranca, i l’altra per a la millora i la inclusió dels parcs infantils. Des del govern es va plantejar també una moció d’urgència donant suport al comunicat del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament condemnant la violència contra la població civil en el conflicte entre Palestina i Israel. Una moció que també va rebre els vots favorables de tot el consistori.
D’altra banda en el Ple es va portar a aprovació el desistiment del contracte de l’actual director de SERCOM, Joan Beumala, i les bases per la convocatòria de selecció d’una nova direcció. VeC, CUP i ERC hi van votar a favor, considerant que l’anterior concurs de selecció es va fer amb poca transparència.
Mentre que Junts va votar en contra de la proposta remarcant que el procés seguit fa quatre anys va ser del tot legal i destacant la gestió duta a terme en els darrers quatre anys i preguntant els motius pels quals es procedeix al desistiment. La regidora Lourdes Sánchez va explicar que es tracta d’un contracte d’alta direcció basat en la confiança tècnica, sense aportar cap motivació.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: