L’exposició ‘Tahrir. Les mil i una veus de l’esperança’, al Claustre de Sant Francesc
L’acte inaugural es farà aquest divendres 29 de setembre a les 20h, amb la presència del fotògraf egipci i la comissaria de l’exposició
Aquest divendres 29 de setembre, a les 20 hores, s’inaugura al Claustre de Sant Francesc l’exposició de fotografia Tahrir. Les mil i una veus de l’esperança, on Adel Wassily mostra les dinàmiques de la trepidant vida dels revolucionaris que l’any 2011 van formar part de l’aixecament a la plaça Tahrir de la capital egípcia. Wassily és enginyer llicenciat per la Universitat Aïn Sham del Caire i des de l’any 1990 es dedica amb passió a la fotografia. Militant i intel·lectual d’esquerres, mostra a través del seu treball la realitat socioeconòmica i política d’Egipte amb finor i profunditat.
L’exposició Tharir. Les mil i una veus de l’esperança revela els divuit dies que van fer del somni una realitat accessible a tothom: dones i homes, joves i vells, pobres i rics. Va ser un noment de vides compartides, d’inèdites esperances, carregades d’amistat, amor i esperança. Tahrir és molt més que una plaça, representa una idea, una visió i una força que transcendeix fronteres. Els milions de persones que van marxar cap a la plaça Tahrir van sacsejar els carrers i els murs, van despertar el fervor de la gent.
Aquesta exposició retrata la història de persones que van han trencat el silenci opressiu. Adel Wassily va captar les mirades, les rialles i les llàgrimes, els crits i les cançons dels home, dones i nens que van transformar l’espai públic amb els seu propi escenari i que van ser la llavor de l’anomenada “primavera àrab” considerada com la primera gran onada de protestes laiques i democràtiques al món àrab del segle XXI. L’exposició fotogràfica ofereix una visió realista i sense adorns dins del moviment social a Tahrir.
Les fotografies que s’exposen són rares i valuoses. Rares, perquè immortalitzar la realitat de la plaça Tahrir era un risc en un moment en què moltes dades eren confiscades o destruïdes. Valuoses, perquè graven a la història un episodi significatiu de la societat egípcia, un episodi negat per uns, desacreditat per altres, commemorat en el seu veritable valor per una petita minoria encara compromesa.
Per a Adel Wassily, una fotografia planteja més preguntes que no pas respostes, preguntes polítiques i socials o humanes i existencials. I cada individu, ric en la seva pròpia història i els seus propis referents, aportarà la seva pròpia percepció i potser s’identificarà amb una expressió, una mirada o una emoció.
‘Tahrir. Les mil i una veus de l’esperança’ ha estat comissariada per la sociòloga i professora de la Universitat de La Sorbona Névyne Alexadra Zeineldin i ha estat possible mostrar-la a Vilafranca gràcies a la col·laboració del col·lectiu artístic Riudebitlles Territori d’Art de Sant Pere de Riudebitlles.
Acte inaugural i horaris de visita
L’acte inaugural es farà aquest divendres 29 de setembre a les 20h, amb la presència del fotògraf egipci i la comissaria de l’exposició. La mostra fotogràfica, emmarcada en el cicle Paraules als Claustres, es podrà visitar al Claustre de Sant Francesc fins al diumenge 22 d’octubre, en horari de dimecres a divendres de 17 a 20h i dissabtes i diumenges d’11 a 14h.