Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Festa Major de Vilafranca tindrà zones tranquil·les per als col·lectius sensibles

L’ajuntament de Vilafranca del Penedès i els administradors faran una prova pilot per establir zones tranquil·les en trams concrets de les cercaviles i processons.

La proposta neix de l’associació Autisme amb Futur que va traslladar la iniciativa al Consell de la Festa Major perquè s’estudiés amb els diferents balls del seguici, les colles castelleres i els músics. Ho explica la presidenta de l’entitat, Dolors Garcia.

L’administrador Jacques Planas comenta que la iniciativa ja portava un temps gestant-se al servei de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i finalment s’ha fet realitat.

Aquesta idea ja s’aplica en altres festes majors del país, com ara la Festa Major de Sant Pere de Reus, la de Santa Anna del Vendrell o a Les Santes de Mataró. D’aquesta manera, la prova pilot es farà durant la cercavila del dia 29, on s’habilitarà una zona tranquil·la a la plaça Vall del Castell, i també en la processó del mateix dia, en aquest cas serà al carrer Pere III el Gran, cantonada amb plaça d’Assumpció Domènech.

Així doncs, quan el seguici transcorri en aquests emplaçaments, els balls de foc no faran ús dels petards amb trons i es baixarà la intensitat de la música. A més, hi haurà una persona informadora en aquests indrets. I és que tant les aglomeracions com els sorolls forts poden afectar negativament a les persones amb espectre autista.

Clàudia Domènech, Tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, apunta que ja fa uns mesos que van començar a treballar amb aquesta iniciativa. Tanmateix, apunta que han buscat punts estratègics per facilitar al màxim l’accés al públic que en faci ús.

La idea és que la proposta s’acabi incorporant de manera definitiva els anys vinents i que s’ampliï a altres esdeveniments culturals de la ciutat, tot amb la finalitat que les persones amb sensibilitat i amb el trastorn de l’espectre autista puguin gaudir de la festa amb tota la comoditat.

Finalment, també s’ha proposat que es redueixi la intensitat lumínica i el soroll de la Zona Esportiva cada dia de Festa Major de 17 h a 18:30 h, ja que en aquest espai s’ubiquen les atraccions i el volum de sons i sorolls és elevat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: