Dimarts, 3 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El viver de cellers del Penedès es posa en marxa amb set viticultors

El viver de cellers del Penedès ja està en marxa. Set viticultors de l’Alt Penedès ja han començat a entrar el seu raïm a les instal·lacions de la nau del carrer Comerç.

És un projecte pioner que ha rebut suport europeu i continuarà creixent en els propers anys.

Els i les responsables de set projectes vitivinícoles han començat a entrar el seu raïm a les instal·lacions de la nau de gestió pública del carrer Comerç de Vilafranca rehabilitada com a viver de cellers del Penedès.

El viver compta amb 573 metres quadrats completament equipats perquè persones emprenedores que volen elaborar el seu propi vi ho puguin fer sense haver d’afrontar la inversió de constituir el seu propi celler, en un espai col·laboratiu i amb assessorament compartit.

El viver de cellers del Penedès forma part del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial ‘Penedès Territori vitivinícola: Innovació Sostenible i Saludable’ i està impulsat per l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la Denominació d’Origen Penedès i la fundació Parc Tecnològic del Vi VITEC.

L’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, destaca el caràcter pioner i estratègic del viver de cellers, que contribuirà a la dinamització del carrer del Comerç entroncant amb la seva història vinculada al sector vitivinícola.

Per la seva part, el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, recorda que el viver de cellers és una oportunitat per a aquelles persones que es volen dedicar al món del vi.

El viver de cellers és una llarga reivindicació de la DO Penedès per garantir la continuïtat de la viticultura i l’elaboració de vins en un context que s’ha anat complicant en els darrers anys.

Ho explica el president de la DO Penedès Joan Huguet tot fent referència al seu antecessor en el càrrec, Josep M. Albet.

De moment, set celleristes han començat a entrar raïm a l’antiga nau Cortina. Lluís Serra és l’enòleg que s’encarrega de la coordinació del viver i explica que, en tots els casos, són persones amb una vinculació familiar amb la vinya i el vi i que tenen un projecte seriós entre mans.

El viver de cellers s’ha posat en marxa després de la rehabilitació d’una part de la nau municipal, que abans havia acollit la Fàbrica de Joguines.

Dolors Fernández, aparelladora de les obres, explica que s’ha fet un reforç estructural del paviment per a poder instal·lar-hi tota la maquinària i s’han enderrocat unes tines existents per ampliar l’espai.

El cost total final de les obres realitzades en aquesta primera fase per adequar l’espai per a viver de cellers ha estat de 508.000€. L’actuació ha estat subvencionada parcialment pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) segons el PECT i per la Diputació de Barcelona. Mentre que la DO Penedès s’ha fet càrrec d’adquirir i instal·lar tota la maquinària.
L’antiga nau Cortina compta encara amb 2.000 metres quadrats més pendents de rehabilitar. En aquest sentit, l’Ajuntament de Vilafranca ha obtingut recentment una subvenció dels Fons NextGeneration de la Unió Europea de 1.900.000€ que s’han de destinar a aquest fi per adequar l’espai com a equipament municipal. Es tracta d’una quantitat que l’Ajuntament haurà de cofinançar amb fons propis.

La intenció del govern municipal és iniciar converses properament amb tots els grups municipals per trobar l’ús més adient a l’espai.

El viver de cellers està dirigit a persones emprenedores que vulguin elaborar vins de qualitat. És condició indispensable que les vinyes origen estiguin en l’àmbit geogràfic de la DO Penedès, i que tinguin com a objectiu la comercialització de vi embotellat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: