Dijous, 28 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Renovació del saló de plens, finançament de la festa major i Universitat centren el ple

La renovació del saló de plens, el finançament de la festa major i la Vilafranca universitària han centrat la sessió plenària d’aquest mes de juliol a l’Ajuntament de Vilafranca.

Aquest dimarts ha tingut lloc sessió de ple a l’Ajuntament de Vilafranca. La sessió de juliol arrencava amb un expedient de modificació de crèdits que contemplava un crèdit extraordinari.

Les despeses a finançar en aquest apartat són, principalment, una aportació de 800.000 euros a l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca per les obres al carrer Sant Antoni i a l’Avinguda Catalunya. Però també es contempla una partida de 10.000 euros que es destinarà a un estudi i els treballs tècnics pertinents per renovar el saló de plens de l’Ajuntament.

Dins l’expedient de modificació de crèdits també es preveia un suplement de crèdit per valor de 250.500 euros per finançar diferents despeses. D’una banda, es proposa aportar 88.000 euros extra a la Fundació de la Festa Major per fer front als 26.000 euros que queden per pagar de l’anterior edició i a l’augment de preus generalitzat que s’han trobat els actuals administradors. També hi consta un suplement de crèdit de 57.500 euros per assumir la pujada dels interessos i 105.000 euros extra que s’han de destinar al programa de suport a la dependència.

El punt es va aprovar amb els vots a favor del PSC i ERC i l’abstenció de la resta de grups que, en general, van apuntar la necessitat de repensar el model de finançament de la festa major i van valorar positivament fer un pas endavant per reformar el saló de sessions de la Casa de la Vila.

Després dels nomenaments dels membres dels consells d’administració de SERCOM i l’empresa d’aigües i dels representants municipals en altres organismes i entitats era el torn de les mocions. Se’n presentaven dues. Una d’ERC – 100xCent Vilafranca per la retirada del quadre de Juan Álvarez de Sisternes del saló de plens i una de Junts per a la consolidació de la facultat d’Infermeria i la creació d’un nou campus universitari a Vilafranca.

La primera es va acabar votant per punts. ERC, CUP i VeC van votar a favor de retirar el retrat de l’alcalde nomenat durant la dictadura de Primo de Rivera, afusellat en esclatar la guerra civil i enterrat pels seus familiars al Valle de los Caídos l’any 1983. Mentre que PSC i Junts van votar-hi en contra. En canvi, el segon punt de la moció, «iniciar un procés obert per tal de potenciar al saló de plens elements d’àmbit local que responguin als valors democràtics i que avancin cap a una paritat», va ser entroncat amb la futura reforma de la sala i aprovat per unanimitat.

La segona moció és la que va generar més debat a la sessió. La seva ponent, la regidora de Junts Meritxell Montserrat, va manifestar la seva preocupació perquè l’ajuntament deixi perdre l’oportunitat de consolidar la Facultat d’Infermeria de la URV i la creació d’un nou campus.

La regidora de VeC, Montse Romagosa, va apuntar que cal «potenciar el que ja tenim», posant com a exemple l’escola d’art Arsenal, que va perdre dos cicles fa uns anys.

Per part de la CUP, Txus Magallón, apuntava la necessitat de dotar la ciutat de serveis i que hi hagi habitatge assequible. També de tenir en compte quins estudis s’imparteixen ja al Penedès.

Des d’ERC, la regidora Gemma Urgell manifestava la seva aposta clara per un campus universitari com un «pol per atraure i retenir talent així com per dinamitzar el teixit social i econòmic» i destacava que cal buscar la complicitat d’altres administracions.

El regidor Miquel Medialdea, del PSC, va explicar que l’alcalde i la regidora d’Educació ja s’havien reunit amb el rector de la Universitat Rovira i Virgili i que hi ha una nova reunió convocada per aquest divendres.

La moció va ser votada per punts. Els tres primers: treballar immediatament per decidir la nova ubicació de la Facultat d’Infermeria, que es troba de forma provisional a l’Enològica; iniciar un estudi urbanístic per decidir on s’implanta un nou campus universitari; i descartar qualsevol ubicació que limiti la possibilitat d’ubicar-hi altres facultats; van ser aprovats. Mentre que el quart punt, activar els mecanismes per disposar de pressupost per aquest tema, va ser rebutjat amb els vots a favor de Junts i els vots en contra de la resta de grups.

La sessió completa del ple, que va ser retransmesa en directe per Ràdio Vilafranca i Penedès TV, es pot recuperar a la carta a la nostra pàgina web www.rtvvilafranca.cat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: