Diumenge, 24 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les comunitats energètiques als polígons industrials han de ser una aposta important al Penedès

L’aposta per les energies renovables cada cop és més ferma també en el sector industrial, ara des de Penedès Circular es busca sumar sinergies a través d’un estudi per veure’n la viabilitat.

Impulsar la creació de comunitats energètiques als polígons industrials del Penedès és un dels objectius prioritaris que s’ha marcat el programa supramunicipal impulsat des de l’Ajuntament de Vilafranca, la Mancomunitat Penedès-Garraf i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès sota el nom de Penedès Circular.

Per tal de donar-ho a conèixer, i en el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, s’ha organitzat al Centre Àgora una jornada formativa amb la intenció de presentar la proposta al teixit empresarial de la comarca. Com explica el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, Miquel Medialdea, el el marc del projecte Penedès Circular s’ha buscat oferir informació per explicar una proposta que es considera molt interessant com són les comunitats energètiques en polígons industrials.

La tècnica del servei de Promoció Econòmica Núria Morral apunta que ja fa temps que l’eficiència energètica preocupa els empresaris, i que hi ha molts models per acostar-se a les energies renovables. Les comunitats energètiques als polígons poden ser una bona opció.

Per tal de presentar i explicar com funciona aquest concepte de les comunitats energètiques en els polígons industrials, s’ha comptat al Penedès amb la consultoria industrial ‘Símbiosy’. Ells són experts en economia circular, i la seva directora Anna Lluís apuntava que han fet una primera aproximació estudiant el teixit de polígons i les seves capacitats. Així, explica que hi ha a l’Alt Penedès més de 2.000 activitats empresarials, però que serien unes 800 les que per l’energia que necessiten podrien estar interessades en participar d’un projecte com aquest.

Lluís explica també cada cop hi ha més empreses que aposten per l’autoconsum amb la instal·lació de plaques solars, que són el primer pas per acostar-se a les energies renovables. Però que el que es planteja amb les comunitats energètiques és un pas més. Ara per ara però, comenta també que amb els primers estudis que han fet i centrant-se en els quatre grans polígons industrials han detectat que hi hauria més demanda d’energia que no pas capacitat de generació. Cal però aprofundir per poder convèncer més empreses i aconseguir més punts de generació.

Des de la Federació Empresarial del Gran Penedès, la seva directora general Rosa Jorba explica que ells ja te un grup de compra agregada d’energia, però el que es proposa ara és un pas més.

Jorba remarca també que cal que tot aquest procediment sigui senzill per a les empreses, i que s’aprofiti també per abordar altres problemes que tenen els polígons.

De fet, per crear una comunitat energètica d’aquest tipus cal una figura jurídica que marca els compromisos de les empreses associades i els seus càrrecs i beneficis com a socis de la cooperativa. Núria Morral, tècnica del Servei de Promoció Econòmica Ajuntament de Vilafranca

Des del Servei de Promoció Econòmica volen ser un punt de trobada entre empreses que tenen disponibilitat de generar energia, i altres empreses que tenen una gran demanda d’energia. Núria Morral

Avui en dia les associacions de polígons són escasses a Catalunya, i per tant també al Penedès; però podrien ser molt útils per tirar endavant iniciatives com aquesta.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: