Dijous, 21 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Diputació impulsa a l’Alt Penedès un model de vigilància incendis potenciant la informació

Es tracta d’un pla pilot que vol potenciar les tasques informatives a la ciutadania que fan els agents cívics i reforçar la vigilància forestals amb les ADF del territori

La setmana passada es va posar en marxa el Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals, PVI d’aquest any, que impulsa la Diputació de Barcelona. Enguany amb un pressupost d’uns 2 milions d’euros i un abast territorial de més de 645.000 hectàrees agroforestals, compta amb la col·laboració de 275 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), 9 federacions d’ADF del territori, el Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya i altres administracions.

En la presentació que es va fer a Sant Llorenç Savall, el diputat en funcions d’Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Valentí Junyent, va destacar que el nou pla vol respondre a l’increment d’usos dels espais naturals que s’ha evidenciat aquests darreres anys; però també a la pèrdua d’activitat agrícola. Tot plegat, explicava Junyent, fa que augmenti el risc d’incendi forestals.

Aquest 2023 s’ha implementat un nou model que es desplega inicialment a les comarques del Vallès Occidental, l’Alt Penedès i Garraf.

El cap de l’Oficina de Prevenció d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona, Jaume Minguell, apuntava que la intenció és separar més les funcions de vigilància de les tasques informatives a la ciutadania.

Amb aquesta major distinció de funcions es pretén incidir amb més precisió en la vigilància i sensibilització per minimitzar les possibilitats de declarar-se un foc forestal.

En aquest sentit, el cap de secció de prevenció d’incendis de la Diputació, Òscar Sánchez, destacava des de la Urbanització Can Trabal d’Olèrdola, que amb aquest model híbrid es vol aprofitar l’àmplia experiència dels agents cívics de la Diputació en tasques informatives, i deixar a les ADF del territori que facin les tasques de vigilància a les zones forestals.

Els agents cívics aprofiten les rutes per les zones periurbanes per informar la ciutadania i repassar l’estat de les zones boscoses tot recollint deixalles i residus.

Amb la participació de les ADF es pretén reduir el temps de resposta per a la primera intervenció en cas de foc, punt cabdal per limitar-ne els efectes i essencial davant el canvi de comportament dels incendis, cada cop més virulents i ràpids, amb menys temps de reacció.

El vicepresident de la Federació d’ADF del Vallès Occidental, Pere Rifà, agraïa en l’acte que es va fer a Sant Llorenç Savall el suport que se’ls ha donat des de la Diputació.

Durant els dies i hores de perill alt i molt alt d’incendi, s’activarà una unitat d’ADF a cada municipi de les tres comarques, amb la coordinació de la Federació d’ADF del Penedès-Garraf i la Federació d’ADF del Vallès Occidental.

Finalment Òscar Sánchez remarca que la previsió per aquests propers mesos és especialment preocupant a l’Alt Penedès i Garraf.

La resta de comarques de la província seguiran enguany el model dels anys anteriors. El dispositiu del 2023 disposa de 76 unitats d’informació i vigilància i 15 punts de vigilància fixa (torres de guaita) i compta amb 219 persones: 150 informadors, 30 guaites, 33 operadors de comunicacions i 6 responsables de control.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: