Diumenge, 19 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Aurores boreals pinten de color el cel del Penedès: quan i on és el millor lloc per veure-les?

Aurores boreals pinten de color el cel del Penedès: quan i on és el millor lloc per veure-les?

Una potent tempesta electromagnètica com fa 20 anys que no teníem deixa aurores boreals a latituds inusualment baixes.

La d’aquest divendres ha estat una nit màgica al cel de Catalunya i d’arreu del món. Una potent tempesta electromagnètica, la més forta en 20 anys, ha permès veure aurores boreals, un fenomen insòlit a casa nostra, típic dels països nòrdics.

Què és una tempesta electromagnètica?
Una tempesta electromagnètica és un fenomen en què es genera una gran quantitat d’energia, generalment a causa d’una erupció solar o d’una explosió de supernova, afectant les comunicacions, les xarxes elèctriques i els sistemes electrònics a la Terra. En aquesta ocasió, estem tenint la més forta des del 2005 derivada de l’enorme taca solar AR3664, que indicava un alt nivell d’activitat geomagnètica. El que ha causat l’espectacle d’aquesta nit és la primera de les sis ejeccions de massa coronal (CME) procedents del Sol, és a dir, el primer d’una sèrie d’explosions que han expulsat material (plasma) de la corona solar cap a l’espai.

Quins són els millors llocs del Penedès per veure-les?
El fenomen s’ha pogut veure a ull nu a molts punts del Penedès. Aquesta nit, però, els amants de l’astronomia o simples curiosos tindran una nova oportunitat, tot i que amb menys intensitat, per gaudir d’aquest gran espectacle visual. Els llocs on es podrà observar millor és en aquells indrets sense llum, preferentment, entre les 21 h del vespre fins a les 00 h de la matinada.

Alguns llocs sense massa llum ni contaminació lumínica a la comarca són:
• Castell de Sant Martí Sarroca
• ⁠Castell d’Olèrdola
• ⁠Guardiola de Font-rubí
• ⁠Pontons

Imatges des d’Olèrdola captades pel Fran Lorenzo:

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: