Dimarts, 14 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Sorpresa per la convocatòria electoral, que caldrà veure si atura el conveni pendent amb ADIF

El 23 de juliol s’han convocat eleccions generals. La dissolució de les Corts paralitza l’activitat legislativa. Caldrà veure si el conveni que s’ha de signar amb ADIF a Vilafranca en queda afectat

Aquest dilluns, per sorpresa de la majoria, el president del Govern anunciava la convocatòria d’eleccions generals el 23 de juliol, avançant-se uns 5 mesos a la previsió inicial que era fer-les a final d’any. L’anunci arribava tot just el dia després d’una jornada electoral per escollir els ajuntaments de tot l’estat i també els governs en algunes autonomies.

Des de Vilafranca, els diferents partits amb representació al consistori ho han viscut de maneres diferents. Francisco Romero, del PSC, considera que fins a cert punt és una decisió que es justifica des de la lògica política de l’estat, després dels resultats que els partits de la dreta van assolir.

Des de Junts, Aureli Ruiz apuntava sorpresa i la sensació que l’anunci ha agafat a la majoria de formacions amb el peu canviat després d’una llarga campanya per les municipals.

Per la seva banda, Pere Sàbat d’ERC també considera que sorpresa és el que més defineix aquest anunci electoral per a finals de juliol.

La CUP apunta que la convocatòria obeeix a estratègia política del PSOE per mantenir el govern a l’estat. Marta Soler és de l’opinió que es vol frenar l’auge de la dreta.

Finalment els Comuns, com explica Montse Romagosa, tenen la sensació que després de les eleccions a tot l’estat potser és el millor per mirar el camí a seguir en els propers mesos.

Per els polítics locals, serà en principi una campanya més tranquil·la que no pas la que finalitzava diumenge, però tot i això consideren que s’haurà de treballar força per tornar a mobilitzar la ciutadania.

Un cop formalitzat l’anunci al Butlletí Oficial de l’Estat aquest dimarts, el govern està ja en funcions i s’han dissolt les Corts. Per tant, ja no es poden aprovar noves lleis i hi ha certs dubtes sobre com la situació pot afectar per exemple el conveni que l’Ajuntament de Vilafranca tenia pendent de signar amb ADIF en relació a la llosa de cobertura de les vies. Per Pere Sàbat és una qüestió preocupant.

Marta Soler, considera que caldrà estar pendents, per si finalment es paralitza també aquest acord.

Més optimistes són des de VeC, ja que ho plantegen com una qüestió administrativa que ja està en marca, i que no s’hauria d’aturar. Montse Romagosa es mostra més preocupada per l’aturada de lleis que estaven pendents d’aprovació.

Aureli Ruiz es mostra també convençut que aquesta qüestió no s’ha de veure afectada per la convocatòria electoral.

Finalment el socialista Francisco Romero referma el seu convenciment que el conveni es podria signar fins i tot abans que es constitueixi el nou ajuntament, el 17 de juny.

Aquestes setmana caldrà que les diferents formacions vagin tancant les seves propostes i formalitzin les seves llistes per aquestes eleccions generals del 23 de juliol. Abans s’hauran de constituir els ajuntaments, en molts casos pendents de pactes que encara s’han de tancar, i que poden veure’s afectats per aquest anunci de noves eleccions.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: