Dijous, 25 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els Castellers de Vilafranca presenten el cartell del seu 75è aniversari, fet per Jaume Plensa

L’obra simbolitza les milers de mans de castellers que han format part de la colla, alhora que simbolitza les milers d’aletes que els enxanetes han fet en els 75 anys d’història de la colla

Els Castellers de Vilafranca ja tenen cartell per celebrar el seu 75è aniversari, obra de l’escultor de renom internacional Jaume Plensa. L’artista plàstic, que acaba d’estrenar-se com a director escenic de l’òpera Macbeth de Verdi amb l’estrena mundial al Liceu d’aquesta nova producció, ha volgut homenatjar als Verds amb una obra original on les mans són l’element principal de la composició.

Les mans són imprescindibles per fer castells, per enllaçar els braços, tancar la pinya i procurar la protecció dels que pugen amunt. Sense les mans els castellers no es poden enfilar per les esquenes dels seus companys i no es poden agafar els uns amb els altres a cada pis. Quan l’enxaneta aixeca la seva mà, simbolitza que toca el cel, i ens indica que ha aconseguit el seu objectiu de coronar el castell.

L’obra de Jaume Plensa simbolitza les milers de mans de tot tipus dels castellers que han format part de la colla, alhora que simbolitza les milers d’aletes que els enxanetes han fet en els 75 anys d’història dels Castellers de Vilafranca.

Jaume Plensa es suma a altres artistes que van dedicar una obra per celebrar un aniversari dels Verds: Guillem Noya pel 50è, Ràfols Casamada pel 60è i Marca Cerdà pel 70è aniversari.

Jaume Plensa i Suñé, escultor català, nasqué a Barcelona el 1955. Va estudiar art a l’Escola de la Llotja i a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi. Ha col·laborat en projectes de teatre i òpera amb el disseny del vestuari i l’escenografia. L’any 1997 fou guardonat amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques concedit per la Generalitat de Catalunya i el 2012 rebé la Creu de Sant Jordi. Actualment viu entre Barcelona i París, tot i que té el taller a Sant Feliu de Llobregat. És conegut majoritàriament per les seves grans escultures formades per lletres i números, encara que també treballa altres materials, com el ferro fos, el polièster, la fibra de vidre, l’alabastre o la fusta. En reconeixement a la seva trajectòria, l’any 2013 fou guardonat amb el Premio Velázquez de Artes Plásticas, el 2019 rebé el Premi Pau Casals a la projecció internacional de la cultura catalana i el 2021 fou premiat amb la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts.

Jaume Plensa té escultures exposades en places, parcs i avingudes de les principals ciutats del mòn. L’any 2012 va fer el cartell de les Festes de la Mercè de Barcelona. L’any 2015 va inaugurà una escultura monumental amb el nom de Carmela davant del Palau de la Música Catalana. L’any 2020, Plensa va donar una escultura a l’Hospital Clínic de Barcelona, com a reconeixement al personal sanitari per la seva tasca durant la pandèmia de covid. El 2021 es va inagurar a Newport (Nova Jersey) la seva escultura més gran: Water’s Soul (L’ànima de l’aigua), de 24 metres d’alçada i un pes de 30 tones. El 2022 es va inaugura la seva obra Constel·lacions, feta per encàrrec del Gran Teatre del Liceu i ubicada a la façana principal del mateix teatre, a la Rambla de Barcelona. L’obra consisteix en tres grans portals abatibles, d’acer inoxidable, formats per lletres de diferents alfabets, amb la voluntat de ser una crida a la convivència i el diàleg entre les cultures del món.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: