Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Aigües de Vilafranca digitalitzarà la xarxa d’aigua i sanejament de la ciutat

Amb un pressupost de gairebé 7MEUR a executar fins al 2025, l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca ha iniciat el Projecte Integral de Digitalització del Servei Municipal d’Aigua i Sanejament.

Tot i que Vilafranca presenta amb un bon índex d’eficiència, encara hi ha marge de maniobra per intentar reduir el malbaratament d’aigua. Si ara l’índex d’eficència és del 82%, amb el Projecte Integral de Digitalització del Servei Municipal d’Aigua i Sanejament l’objectiu és arribar al 90%.
El tinent d’alcalde i president de l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca – EMAVSA, Aureli Ruiz, destaca que la inversió prevista, de 7 milions d’euros a executar fins al 2025, és gran; però que cal pensar en evitar al màxim el malbaratament en un context de sequera i escassetat d’aigua cada cop més preocupant.

El projecte ha estat presentat a una convocatòria dels Fons Europeus Next Generation per optar a un ajut de 4,6 milions d’euros i cobrir així part del finançament. Però caldrà esperar per saber si rep o no aquesta subvenció.
En qualsevol cas, Ruiz ha explicat que hi ha unanimitat dins el consell d’administració en considerar necessària aquesta inversió. De manera que el projecte tirarà endavant hi hagi o no hi hagi subvenció europea.

Les accions que inclou el projecte de digitalització passen per la configuració d’una base de dades comuna on s’integrin els programes de gestió. La sensorització de la xarxa contribuirà a fer un salt cap al mesurament i el control intel·ligent de l’aigua, per aprofitar millor els recursos existents, explotar recursos sostenibles propers i mesurar i controlar el flux de l’aigua.

Avançar en la telelectura i el telecontrol són altres accions que contempla el pla i que, de fet, ja s’han començat a desplegar. Aquestes eines permetran detectar abans les incidències per actuar-hi més ràpidament.

La presentació del Projecte Integral de Digitalització del Servei Municipal d’Aigua i Sanejament coincideix amb la fase d’excepcionalitat per sequera que afecta sis milions de ciutadans de 224 municipis, entre els quals Vilafranca i bona part de la comarca de l’Alt Penedès.
La fase d’excepcionalitat implica reduir el consum d’aigua respecte a la situació de normalitat: per exemple en un 40% en els usos agrícoles o en el 15% en els usos industrials. En qualsevol cas la dotació per municipi no pot superar els 230 litres per habitant i dia. A Vilafranca, però, la dotació ja és molt més baixa, de 180 litres per habitant i dia, i per això de moment no cal prendre més mesures.

En el cas d’haver de reduir la dotació, en escenaris més complexos, es podrien aplicar mesures com la reducció de pressions, talls en determinades franges horàries, talls nocturns o la prohibició de determinats usos.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: