Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El suport emocional entre joves és essencial

L’Ajuntament de Vilafranca ha impulsat un programa de suport emocional per a joves escolaritzats als PFI de Vilafranca.

El projecte de suport i acompanyament emocional està adreçat als 75 joves que actualment estan matriculats en els cinc Programes de Formació i Inserció (PFI) que es duen a terme a Vilafranca.

Una de les psicòlogues que està ja treballant amb els alumnes és la Julieta Tornatti, que explica les dimensions sobre les quals es treballa, que abarca tots entorns implicats amb els joves.

Una de les tutores dels cinc PFI, la Núria Miquel, explicava que l’alumnat dels PFI aprèn una formació professionalitzadora i es reforcen els continguts transversals com la comunicació o l’entorn social.

Tanmateix, Miquel, destacava que un dels reptes que tenen els alumnes és aprendre a treballar-se.

Per la seva part, les alumnes del PFI d’imatge expliquen com els hi va afectar la pandèmia i estar confinades.

Arran la Covid, s’ha exemplificat la importància de la part emocional sobretot entre les persones joves. Ho explica la regidora d’educació Xell Montserrat.

La cap del servei d’educació de l’Ajuntament de Vilafranca, destaca la responsabilitat de les administracions a nivell d’acompanyament en l’educació formal.

En aquest context, el director de l’INS Alt Penedès Carlos Rull destaca la necessitat de tenir recursos en gestió emocional.

Per aquest motiu i en aquest escenari, Educació i Salut de la Generalitat de Catalunya van presentar un qüestionari a 2.000 centres educatius per a mostrar les seqüeles mentals dels joves arran de la pandèmia.

Les respostes de gairebé 270.000 alumnes de primària, secundària i formació professional han permès detectar que un 6% dels infants i joves sovint pensen a autolesionar-se i que gairebé un 9% diuen que tenen ganes de morir-se gairebé cada dia.

El qüestionari també busca veure les conseqüències psicològiques de la pandèmia. I a més, quatre de cada deu adolescents reconeixen que la pandèmia els va provocar por, ràbia i tristesa.

L’Ona Solà explica que els falta educació emocional i que entre els joves, és un tema recorrent, el de no comprendre les emocions. De fet, per al 73% dels adolescents, els amics són el principal pilar d’ajuda quan tenen un problema, amb qui comenten que en molts casos no saben gestionar el que els passa i que per això necessiten ajuda externa.

Solà també explica que durant la pandèmia es van haver d’enfrontar sols als seus problemes.

Per la seva part, el psicòleg Miquel compte explica que en molts casos, anar a una consulta és una ajuda pel que fa a la prevenció.

Així doncs, són molts els actors que influeixen en la salut mental de joves, infants i adults, però l’educació, tant formal dins les aules com no formal són un pilar essencial.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: