Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els forns de pa faran una aturada simbòlica divendres per denunciar l’encariment de costos

Els forners destaquen que el pa és un producte bàsic sobre el qual no tenen marge d’increment de preu, però, en canvi, les despeses no paren de pujar.

Les fleques no poden suportar més l’encariment de costos de subministraments i de matèria prima que fa perillar molts d’aquests negocis i, per protestar per aquesta situació, han organitzat una aturada simbòlica de 15 minuts a les 12 del migdia d’aquest divendres.

L’encariment del preu de l’energia i, com a conseqüència, del preu de les matèries primeres, estan ofegant a famílies i a molts sectors professionals, com ara els petits i mitjans empresaris artesans flequers. Per exigir a les administracions mesures per abaixar el preu, sobretot, de la factura de la llum i del gas,els forns de pa faran una aturada de com a mínim 15 minuts aquest divendres a partir de les 12 del migdia.

Des del forn Parés expliquen que el que estan fent ara els petits i mitjans empresaris són «equilibris» per aixecar la persiana cada dia i creuen que el futur no és gens esperançador perquè els costos s’han duplicat però el pa continua sent un producte bàsic.

Els forners destaquen, doncs, que el pa no és un producte sobre el qual tinguin marge d’increment de preu i Marc Parés comenta que el problema no és la baixada de compradors, que encara no han notat, sinó que amb els clients actuals tampoc cobreixen despeses.

Des del forn Va de gust, Imma Manzanares diu que la situació és força insostenible sobretot per culpa la factura de la llum i que la solució és complicada perquè si pugen el preu del pa la gent s’enfada i no el compra i si no l’apugen, no arriben a cobrir despeses. Per això veu el futur negre. Imma Manzanares és la responsable del forn Va de Gust.

Finalment Dolors Rius fa una reivindicació de la necessitat de valorar els establiments que fan el pa de forma artesanal o qui, diu, només es dedica a escalfar el pa i, per tant, el pot vendre de forma més econòmica.

Davant d’aquesta situació, la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers sol·licita a les administracions que considerin a la fleca artesanal i tradicional com un sector estratègic i demana mesures immediates, reals i efectives per reduir l’increment desbocat de tots els costos de producció.

La Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers demana també, entre d’altres, que no s’adoptin mesures intervencionistes sobre el preudels aliments bàsics, com el pa ja que la pujada actual dels preus dno és causa de l’increment dels marges empresarials sinó de la desmesurada pujada dels costos de producció.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: