Dissabte, 20 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament invertirà prop de 200.000€ en l’ampliació del cementiri i la reforma de la capella

En aquests moment pràcticament no hi ha nínxols ni columbaris disponibles, i la capella presenta problemes estructurals importants.

A les portes de la festivitat de Tots Sants, el regidor de Governació, Miquel Medialdea, ha explicat algunes de les accions que hi ha previstes al cementiri municipal de cara als propers mesos. Centrades en reparar la capella i fer nous nínxols i cineraris.

En relació a la capella, Medialdea ha recordat que l’any passat la missa de difunts del dia 2 de novembre ja es va fer a l’exterior, i que enguany es procedirà de la mateixa manera. En aquesta edificació, declarada bé cultural d’interès local, s’hi farà una important intervenció consistent en la reparació i el reforç estructural. Aquest projecte s’executarà després d’haver fet un estudi arquitectònic profund. Les obres tenen un pressupost de 122.666€.

El regidor ha avançat també que entre finals d’aquest any i principis del vinent hi ha previst ampliar el nombre de nínxols i cineraris, els espais per col·locar les urnes amb les cendres de les persones mortes. En total es construiran 56 nínxols i 40 cineraris nous, amb un pressupost total de més de 80.000€. El regidor explicava que de cineraris actualment no n’hi ha de disponibles i de nínxols, amb la previsió que havíem fet abans de la pandèmia, podria ser que es quedéssim curts a mitjà termini, arran de l’increment de defuncions del darrer any i mig.

En aquests moments el cementiri de Vilafranca disposa de més de 5300 nínxols, 32 cineraris i entre tombes, panteons i altres tipologies 81 espais més per acollir difunts.

Segons les dades que disposa l’Ajuntament, l’any 2019 al cementiri de Vilafranca s’hi van fer 217 enterraments, mentre que el 2020 la xifra va ser de 276. De fet, a partir de l’abril de 2020, en que la xifra d’enterraments va ser de 55, aquests van estat cada mes superiors als del 2019. Aquest 2021 s’està tornat a la tendència dels darrers anys, i fins el setembre s’haurien fet 160 enterraments que són lleugerament menys que els registrats en els 9 primers mesos de 2018 i 2019.

L’ampliació que es farà properament s’encabirà dins del recinte actual del cementiri, però Medialdea apunta que s’ha de començar a pensar en nous espais de creixement, ja que en l’actual està pràcticament esgotat.

La decisió de fer més cineraris, o columbaris, obeeix al fet que s’ha detectat que la tendència és cada cop a fer més incineracions i menys enterraments convencionals. Aquesta tendència l’han notat també per exemple a Marbres Torres, que dediquen part de la seva activitat a fer làpides funeràries. El seu gerent, Toni Torres explica que cada cop en fan menys.

Aquest canvi de tendència també l’han detectat en el sector de les assegurances. Empreses del sector en han comentat que cada cop en les pòlisses de cobertura de defuncions es demana més que s’hi inclogui la incineració.

D’altra banda, arran de la festivitat de Tots Sants, s’ha previst reforçar horaris i serveis de cara a facilitar a la ciutadania l’assistència al recinte del cementiri. L’horari durant la setmana del 25 d’octubre a l’1 de novembre serà cada dia de les 9 del matí a 6 de la tarda, de forma ininterrompuda i es reforçaran serveis com el de disposar d’escala per accedir als nínxols més alts.

Com és tradicional els dies 30 i 31 d’octubre i 1 de novembre, hi hauran instal·lades parades de venda de flors i elements florals ornamentals a la plaça del Pedró, situada prop del cementiri.

Efemèrides

19 de juliol
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: