Dimarts, 21 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Iniciatives municipals pioneres per dinamitzar el mercat d’habitatge local

Torrelles aplica un recàrrec en l’IBI d’habitatges desocupats, Sant Quintí engega un projecte de masoveria urbana i Els Monjos adquireix un bloc per evitar que deixi de ser de protecció oficial.

L’Ajuntament de Torrelles de Foix està aplicant un recàrrec del 50% en l’Impost de Béns Immobles (IBI) dels habitatges inclosos en el registre d’immobles desocupats, després que les entitats financeres i bancs propietaris no hagin presentat recurs de reposició.

Torrelles es converteix així en un dels municipis pioners a la comarca en començar a recaptar ingressos per aquest concepte que, a més de suposar una injecció financera per l’ens local, ha de servir per dinamitzar el mercat d’habitatge al municipi.

L’alcalde, Sergi Vallès, explica que els habitatges sobre els quals s’està aplicant aquest recàrrec han de complir unes condicions determinades, començant perquè s’acrediti que no hi ha ningú empadronat durant almenys dos anys.

Un dels efectes d’aquestes polítiques locals s’ha evidenciat en l’inici d’algunes actuacions de reparació i condicionament d’habitatges desocupats, alguns en mal estat, per tal de posar-los en règim de lloguer o venda. És el cas d’unes cases unifamiliars situades a prop de l’Ajuntament, que portaven 10 anys abandonades per la propietat.

L’alcalde explica que la iniciativa s’està estenent i que molts municipis han manifestat interès en el procediment emprat a Torrelles per començar a aplicar el recàrrec.

Una altra acció que s’està posant en marxa, en aquest cas a Sant Quintí de Mediona, és un projecte de masoveria urbana promogut per l’ajuntament amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona a la Casa General Weyler. Es tracta d’un edifici d’habitatges de propietat municipal, que presenta deficiències a la teulada i en les zones comunes. L’edifici va ser construït entre els segles XVIII-XIX i antigament havia estat un hostal.

Amb l’adequació d’aquests habitatges buits es vol donar resposta a la manca d’oferta d’habitatges de lloguer a preus assequibles. D’aquí que l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona hagi volgut impulsar aquesta prova pilot de masoveria urbana en aquests habitatges del qual n’és el titular.

L’alcalde, Pol Pagès, explica que la masoveria urbana serviria per rehabilitar i revitalitzar el casc antic.

D’acord amb el projecte de masoveria urbana de la Casa del General Weyler, les obres d’adequació dels elements comuns amb deficiències de l’edifici seran assumides pel mateix ajuntament. En aquest cas, la Diputació de Barcelona ha concedit a l’ajuntament un ajut econòmic de 40.000 euros per arranjar la teulada de l’edifici.

Pel que fa a les obres d’interior dels habitatges, l’ajuntament acotarà les obres pròpies dels masovers per tal de seguir uns requisits mínims. Els contractes de masoveria urbana permeten accedir a un habitatge de manera més assequible pagant una part del lloguer a través de la realització de les obres d’arranjament que necessiti l’habitatge i que prèviament s’hagi pactat amb la propietat.

D’altra banda, a Santa Margarida i els Monjos l’ajuntament comprarà un immoble de 29 habitatges situat a l’avinguda de Cal Salines perquè puguin continuar sent utilitzats com a pisos de protecció oficial.

La propietat va anunciar la seva decisió de posar a la venda l’immoble i l’ajuntament ha decidit adquirir-lo per mantenir l’oferta d’habitatges de titularitat municipal i evitar que d’aquí a uns anys els pisos deixin de ser de protecció oficial i puguin sortir al mercat lliure de venda o de lloguer amb preus molt superiors als actuals.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: