Dilluns, 2 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Perill potencial d’incendis superior al dels darrers anys

L’Alt Penedès registra un risc d’incendi elevat en un estiu marcat per les altes temperatures i l’escassetat de pluja.

El Penedès afronta, com el conjunt de Catalunya, un estiu amb un perill potencial d’incendis superior al dels darrers anys. Els principals factors de risc són la manca de pluja i l’estat de la vegetació, però també l’activitat humana en el medi natural. Hi ha diversos agents implicats en la prevenció i extinció d’incendis. El cos de Bombers compta amb el suport de les diverses Associacions de Defensa Forestal que són claus per evitar la propagació del foc.

El Ramon Torrents, president federació ADF Penedès-Garraf, explica que el context d’aquest estiu incrementa aquest risc d’incendi forestal.

Torrents, a més, apunta que el pi blanc molt present a les comarques penedesenques facilita la propagació d’un incendi.

A la comarca de l’Alt Penedès ja hi ha hagut una quinzena d’incendis aquest estiu. Una d’ells per Sant Joan, al barri de Montjuïc de Font-Rubí.

En la prevenció d’incendis és clau la conscienciació ciutadana per prevenir el foc. Les dades així ho demostren. L’any passat, un 54% dels incendis a Catalunya van ser intencionats o bé per una negligència. Durant el 2020, onze incendis van ser provocats pel llançament d’una burilla. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona compta amb una Oficina de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals. El Jordi Romà és el responsable de comunicació i formació de l’Oficina.

Per a les tasques de prevenció tenen 93 unitats mòbils repartides per tota la província, amb dos informadors cada una. Entre dos quarts d’una i dos quarts de vuit del vespre hi ha vigilància a 273 municipis. Romà explica que, en general, la població està conscienciada pel que fa als risc d’incendis. Ara bé, recorda que cal tenir més cura i recollir les deixalles als espais naturals.

Aquest dijous i divendres es preveuen temperatures especialment elevades, per sobre dels 30 graus al Penedès. Per això, els experts recomanen anar amb especial cura per prevenir incendis forestals.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: