Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Mancomunitat vol incidir i conscienciar sobre la problemàtica dels residus tèxtils

La Mancomunitat ha engegat la campanya ‘Està de moda’ que s’iniciarà a Olèrdola i passarà, aquest 2024, per Olesa de Bonesvalls i Vilafranca.

La Mancomunitat Penedès-Garraf ha presentat la campanya ‘Està de Moda’ que pretén conscienciar sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar la roba per mitigar l’impacte ambiental. El residu tèxtil és, encara, una fracció poc coneguda en el context de la recollida selectiva. Sovint la població desconeix que quan la roba es desgasta és un residu més que cal gestionar selectivament a través dels canals específics que permeten el seu reaprofitament com a matèria productiva. Tal i com explica el vicepresident de l’àrea de Residus i Educació Ambiental de la Mancomunitat, Josep Maria Hugué, el problema és que a Catalunya es generen més de 21 quilos de roba per habitant i any i només el 12% dels residus tèxtils es recullen selectivament. Aquesta situació provoca que es generin més de 165.000 tones de residus tèxtils al territori i que la producció de roba suposi el 8% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle.

Pel que fa al Penedès-Garraf, segons Hugué, al 2022 es van recollir 750 tones de residu tèxtil. És per això que els objectius de la campanya passen per fomentar la prevenció i reducció d’aquest tipus de residu, sensibilitzar la ciutadania sobre la problemàtica i promoure la reutilització, entre altres accions. La campanya contempla també donar pautes per gestionar selectivament el tèxtil utilitzant el contenidor taronja o verd que està ubicat al carrer o a la deixalleria.

A llarg termini s’espera assolir els índexs de reciclatge exigits per la UE. El vicepresident de l’àrea de Residus de la Mancomunitat recorda que al 2025 s’ha d’arribar al 55% de recollida selectiva. Un dels municipis que està immers en el servei de recollida selectiva és Olèrdola, però tal i com explica l’alcaldessa, Fina Mascaró, el municipi tenia pendent treballar en aquesta matèria.

La campanya ‘Està de Moda’ es posarà en marxa a Olèrdola a partir del 8 d’abril i fins el dia 20 amb diverses propostes com xerrades sobre consum responsable, tallers de costura i un mercat d’intercanvi adreçat als centres educatius. Al llarg de l’any, la campanya també arribarà a Cubelles, Olesa de Bonesvalls, Olivella i Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: