Diumenge, 21 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’han trobat 150 llibres de teatre representat a la Margaridoia entre els anys 1914 i 1937

Aquest darrers mesos s’han recuperat a diferents cases d’Els Monjos més de 150 llibres de teatre, que corresponen a obres representades a la Societat Coral i d’Esbarjo la Margaridoia.

Algunes d’elles estan manuscrites i a d’altres consten el nom dels veïns que les representaven. La Margaridoia es va fundar a finals del segle XIX a redós de les formacions corals impulsades per Josep Anselm Clavé. El cor va ser el seu eix vertebrador, però aviat l’entitat va organitzar balls, teatre i d’altres activitats culturals. La Margaridoia va ser l’entitat dinamitzadora, social i política, del poble i, durant molts anys, un referent comarcal. El 21 de gener de 1939 el “Cuerpo de Ejercito Marroquí” del general Yagüe va entrar al poble i ocupa algunes cases i el local social de la Margaridoia. Els ocupants van espoliar tots els arxius i la biblioteca i, en marxar, van llençar la documentació per la carretera. El penó de la Margaridoia el va replegar un veí i actualment llueix al local social. Malgrat la por a la repressió, algunes veïnes i veïns del poble van recollir llibres que havien llençat les tropes feixistes. La troballa i la classificació de les 153 obres ha estat feta pel sociòleg Josep Arasa i permet fer una anàlisi social del teatre i els seus protagonistes a Els Monjos. Per presentar els llibres retrobats i valorar la importància del teatre a la localitat, es farà una exposició al local social de la Margaridoia que estarà oberta els dies 4, 5 i 6 de juny. La mostra s’inaugurarà el divendres dia 4 a les 7 de la tarda amb una xarrada d’en Josep Arasa titulada “El teatre a la Margaridoia 1914-1921” amb la col·laboració d’actors locals

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: