Divendres, 23 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Més d’un 50% de la vinya de l’Alt Penedès és ecològica

L’Alt Penedès és una comarca pionera en el cultiu ecològic de la vinya.

Segons les dades presentades recentment pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, a tot Catalunya hi ha 23.758 hectàrees de cultiu de vinya ecològic, més de la meitat a la demarcació de Barcelona. És el cultiu ecològic que més ha crescut en superfície el darrer any, amb un augment del 27’51%.

L’Alt Penedès és una comarca pionera en el cultiu ecològic de la vinya. De fet, fa més de 40 anys que Albet i Noya va començar a treballar en aquest marc, sent el primer productor a fer-ho a tot l’estat. A dia d’avui, tot i que no hi ha dades oficials relatives a la comarca, es calcula que més del 50% de la vinya altpenedesenca ja és ecològica.
Joan Reyes és tècnic del Servei de Sanitat Vegetal.

El creixement de la superfície de vinya ecològica a l’Alt Penedès s’ha donat per factors diversos com l’esperit innovador de viticultors i cellers, la voluntat de tenir cura del medi ambient, l’interès creixent del mercat pels productes ecològics i l’impuls de les administracions. Però un dels més importants és el fet que tècnicament és possible.

La «tempesta perfecta» de l’any passat amb el míldiu va afectar de forma més greu la vinya ecològica en no disposar de mitjans per a poder-se defensar davant el fong. Però va ser un cas excepcional i sembla que aquest any les circumstàncies són totalment diferents.
Jaume Mestres és tècnic de l’Associació de Defensa Vegetal Sant Llorenç – Penedès Superior.

L’ADV Sant Llorenç – Penedès Superior és una associació de viticultors que promou actuacions col·lectives per lluitar contra les principals plagues que afecten la vinya. Un 70% de les 1.500 hectàrees que gestionen és ecològic.

Ara, les ADV, amb l’INCAVI, el Servei de Sanitat Vegetal i amb el suport de l’escola de viticultura i enologia Mercè Rossell i Domènech, inicien un assaig en una vinya de xarel·lo d’Espiells. L’exposaran a pluja artificial per forçar l’aparició del míldiu i hi testaran productes alternatius o complementaris al sofre i el coure per veure com combaten el fong. Lluís Giralt, tècnic de la secció de Viticultura de l’INCAVI, explica que són productes diferents que actuen de formes diverses sobre la planta o sobre el fong.

Giralt destaca que són productes que cal testar i que s’ha d’afinar molt en la seva aplicació. Però també explica que els viticultors són receptius a les novetats quan es demostra la seva eficàcia, com ha passat per exemple amb el control del corc del raïm mitjançant la utilització de feromones.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: