Dimarts, 16 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Generalitat demana responsabilitat a l’Alt Penedès per acollir energies renovables

En una reunió telemàtica, els responsables municipals de l’Alt Penedès van reclamar poder opinar sobre on ubicar aquestes instal·lacions i que es doni temps per poder valorar les propostes.

El passat 13 de maig es va celebrar una reunió telemàtica dels alcaldes i alcaldesses de l’Alt Penedès amb el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet per parlar sobre les sol·licituds per a futures instal·lacions per a la generació d’energies renovables a la comarca, tant parcs fotovoltaics com parcs parcs eòlics.

Des de la Generalitat s’insisteix que estem en un estat d’emergència climàtica i que cal adoptar mesures urgents per lluitar contra les emissions de CO2. Pel que fa a la generació d’energies renovables, Catalunya és a la cua d’Espanya i d’Europa, i la Generalitat vol revertir aquesta situació mitjançant un desplegament accelerat i ordenat.

El Departament de Territori va descartar una moratòria o la derogació del Decret 16/2019 i la redacció d’un Pla Director d’Energies Renovables, tal com es demana des de l’Alt Penedès, perquè seria una paràlisi total en aquest tema.

El conseller va demanar que es jutgi el treball de la Ponència Tècnica d’Energies Renovables pel que surt, i no pel que entra. Que es presentin molts projectes en un territori, va remarcar, no vol dir que s’aprovin. Va acceptar la responsabilitat de no haver sabut explicar suficientment què vol fer la Generalitat i va afirmar que sí es vol modificar el decret per tal també de poder donar veu i vot als ajuntaments en la Ponència. Damià Calvet va apuntar, però, que a Catalunya caldria destinar el 0’1% de la superfície total a les instal·lacions per generar energies renovables.

Els alcaldes i alcaldesses es van queixar que els projectes presentats fins ara a l’Alt Penedès estan en sòl agrícola d’alt valor o en ubicacions d’alt valor paisatgístic o cultural. També van defensar que, donat que alguns municipis hauran de sacrificar més del 0,1 % del seu territori, han de tenir dret a decidir les ubicacions des del principi, abans que es comencin a tramitar ni a fer consultes.

També van expressar la seva preocupació perquè s’està decidint sense tenir en compte l’opinió de les persones que més coneixen el territori i van demanar uns mesos per poder fer arribar propostes per a la ubicació d’instal·lacions generadores d’energies renovables.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: