Dissabte, 20 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
CUP de l’Alt Penedès torna a posar sobre la taula la proposta d’uns serveis funeraris públics

CUP de l’Alt Penedès torna a posar sobre la taula la proposta d’uns serveis funeraris públics

Des de la CUP consideren que cal treballar per dur a terme un canvi estructural en el sector que permeti garantir preus econòmics per un servei imprescindible.

La crisi sanitària provocada pel COVID19 i el gran nombre de morts que s’han hagut de lamentar han tornat a posar el focus en la gestió privada d’aquests serveis i els nous abusos produïts han obligat al Govern de la Generalitat a regular-ne els preus de manera temporal. Des de la CUP consideren que cal treballar per dur a terme un canvi estructural en el sector que permeti garantir preus econòmics per un servei imprescindible en el qual no hauria de predominar el negoci privat. La CUP denúncia que els enterraments a l’Alt Penedès han assolit preus totalment desproporcionats i plantegen que s’impulsi de manera immediata una empresa pública comarcal que doni servei a tot l’Alt Penedès prestant un servei d’enterraments bàsic que no superi en cap cas els 2.000 euros. La formació anticapitalista considera que la prestació d’aquest servei en l’àmbit comarcal és una formula que fomenta la col·laboració entre els diferents municipis i alhora en garanteix la viabilitat. Amb el lema “La mort no és un negoci. Per uns serveis funeraris públics i a preus populars”, la CUP de l’Alt Penedès posava sobre la taula, ja a l’any 2017, la necessitats d’uns serveis funeraris públics per a garantir que no es produeixin abusos en aquest servei essencial que ja havia registrat denúncies a la comarca per preus abusius i altres males pràctiques. La proposta de creació d’uns serveis funeraris públics comarcals va ser aprovada per tots els ajuntaments de l’Alt Penedès en que la CUP tenia regidores i al ple del Consell Comarcal del juny de 2017 es va arribar el compromís de tirar endavant aquesta iniciativa amb la realització d’un estudi de viabilitat previ.
Segons denuncia la CUP l’estudi no s’ha arribat a fer i davant de les reiterades demandes de les conselleres cupaires, des del Consell Comarcal només se’ls hi ha fet arribar un estudi de l’Agència Catalana de la Competència sobre l’ús del tanatori i els seus efectes sobre la competència dels serveis funeraris que, malgrat ser interessant, en cap cas era l’estudi de viabilitat que s’havia acordat al ple de l’òrgan comarcal.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: