Dimarts, 30 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Incavi presenta el Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya, un dels pocs a nivell europeu

Format per una trentena de degustadors que s’han estat preparant durant els darrers 3 anys, ara ja funciona a ple rendiment i ha de ser una eina més per garantir la qualitat dels vins catalans.

La seu de l’Incavi a Vilafranca ha acollit la presentació d’aquest Panel de Tast que des de la tardor ja disposa de les corresponents acreditacions convertint-se en un dels pocs d’aquestes característiques a l’estat i a Europa.
Per tal de donar compliment a la normativa europea, el febrer de 2015 es va iniciar la gestió d’aquest panel per tal d’assegurar el compliment de les característiques físico-químiques i sensorials dels vins descrits en els reglaments de les diferents Denominacions d’Origen catalanes.
Com explica el director de l’Incavi, Salvador Puig, ja es disposa d’un laboratori acreditat per tal de poder fer les anàlisi dels paràmetres físico-químics dels vins, però calia desenvolupar el Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya per tal d’afrontar les anàlisi organolèptiques de forma acreditada. Així es va treballar de manera conjunta amb les 11 Denominacions d’Origen catalanes i professionals del sector per tal d’unificar criteris i tasques que ja es realitzaven en diferents organismes, i crear un sol panel oficial per a totes les D.O catalanes.
Puig es mostra satisfet d’haver tirat endavant el Panel, que actualment ja funciona a ple rendiment després d’un llarg procés de gestació. En molts aspectes es tracta d’un projecte innovador, ja que s’han desenvolupat mètodes propis per fer les anàlisi i formar també els 31 degustadors que conformen el Panel.
Tot plegat és una eina que s’ofereix des de l’Incavi al sector del vi per tal d’oferir una major qualitat i traçabilitat dels vins catalans als consumidors.
La majoria dels tastadors, escollits entre els més de 100 candidats que es van presentar són enòlegs i sommeliers, tot i que també hi ha professionals no vinculats al sector.
Els vins amb D.O han de seguir unes característiques que venen marcades per els respectius Consells Reguladors. Com apunta Anna Gomis, directora del Panel, s’ha desenvolupat un mètode d’anàlisi sensorial acreditat per l’ANEC (Entidad Nacional de Acreditaciones) que permet avaluar sensorialment tots els tipus de vins que es descriuen als reglaments de les 11 D.O catalanes. De fet s’ha treballat sobre 37 tipologies de vins entre totes les D.O, i es poden analitzar i avaluar uns 114 vins diferents.
Els degustadors fan una primera anàlisi sensorial a nivell olfactiu en uns pots de vidre; i després tasten els diferents vins en unes copes negres per tal que no puguin veure el color i avaluar així olor i gust sense deixar-se influir. Finalment, i ja en una copa transparent, es fa l’anàlisi visual.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: