Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Federalistes d’Esquerres organitza un cicle per parlar de les opcions del federalisme avui

Al llarg de tres sessions es vol donar una visió general de què és el Federalisme, quina ha estat la seva concreció en diferents estats federals i com s’ha mirat d’implantar a l’estat espanyol.

L’escorxador acollia dimarts la primera de les sessions que ha organitzat el col·lectiu Federalistes d’Esquerres per tal de plantejar a través de tres jornades una visió àmplia sobre el federalisme avui dia i les seves possibilitats a l’estat espanyol.
Les sessions les imparteix el jurista i catedràtic en Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona Xavier Arbós. En la primera de les sessions, la del passat dimarts, es va donar una pinzellada sobre què és el federalisme, quina és la proposta política i els dilemes que ha plantejat a la història recent d’Espanya.
Arbos, explicava tot just abans de començar que el Federalisme és una proposta política que busca redistribuir el poder i descentralitzar-lo.
Xavier Arbos comentava també que a l’Estat Espanyol històricament el federalisme ha tingut complicada la seva aplicació. Sovint s’ha associat d’una banda a conceptes anarquistes i d’esquerra radical, i de l’altra a moviments sobre tot des de primers del segle XIX que buscaven revertir el model d’estat centralitzat imposat per la dinastia dels Borbons. Dos conceptes que han topat i s’han mostrat desconfiats un amb l’altre.
Posava com a exemple la mala experiència que es va viure l’any 1873 amb la I República, una situació que s’aprofita per a desacreditar la idea de federalisme. Finalment recordava també què ni la constitució de 1931 ni l’actual de 1978 recullen la idea d’una estructura federal de l’estat.
La segona sessió, per parlar dels estats federals com a concreció del federalisme, es fa aquesta tarda, a partir de les 7 a l’Escorxador; i la darrera el dimarts 21 de gener abordarà la possibilitat d’una reforma federal a Espanya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: