Dilluns, 22 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Alt Penedès registra un creixement moderat, lleugerament per sota de la mitjana catalana

Amb creixements importants en el sector de la construcció, moderat en els serveix i un lleuger descens en la industria, la comarca manté la seva moderació en el primer semestre de 2019.

La Federació Empresarial del Gran Penedès, de la mà de la consultora Activa Prospect, ha presentat una nova edició del seu informe de conjuntura econòmica corresponent al primers semestre del 2019 per a les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf.

David Moreno va ser un cop més l’encarregat de presentar les dades econòmiques de les comarques penedesenques en els primers mesos d’aquest 2019. A nivell global, aquest any s’ha iniciat donant continuïtat a la dinàmica de moderació de l’any anterior, i per tant recollint la contenció en el creixement en la majoria de sectors i indicadors.

A nivell de l’Alt Penedès, Moreno apuntava que manté la moderació i segueix els ritmes que marquen les economies estatals i europees, en alguns sectors forçats per canvis normatius. A la comarca, es detecta però un fort impuls de la construcció per sobre la mitjana catalana, que permet que finalment la xifra global de l’Alt Penedès estigui una mica per sota de la mitjana catalana.

Per contra, el sector serveis es modera i la industria pateix una contracció lligada sobre tot al sector de l’automoció.

De fet l’Alt Penedès és la comarca que creix més en termes d’ocupació, un 7’4% en sector serveis situant-se en el primer lloc a nivell català; i també en la construcció, que amb 11,1% la situació en segona posició a nivell de país. En el sector industrial, per contra, es pateix un descens del 0’6%.

David Moreno apunta però que les dades a nivell d’ocupació del sector serveis tenen una certa trampa, ja que són fruit de la fusió dels consorcis sanitaris de l’Alt Penedès i el Garraf, que han comportat que a nivell administratiu la seu estigui a l’Alt Penedès. Això provoca que els 1.300 llocs de treball que hi ha al Garraf es computin a nivell administratiu a l’Alt Penedès; però no té una afectació real sobre l’ocupació.

En definitiva, l’Alt Penedès és una comarca amb un mix sectorial que permet que sigui molt resilient als canvis; i que per tant no tingui alteracions brusques en els seus indicadors.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: