Dilluns, 3 d'Agost de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La II Setmana de la República arrenca amb una tertúlia sobre el català i contes de Pere Calders

Dimecres arrencaven els actes d’aquesta setmana de la República, on hi haurà exposicions, cinema i sobre tot un cicle de debat sobre nacionalisme i identitat. Els actes finalitzaran l’1 d’octubre.

Des de dimecres i fins el proper 1 d’octubre Vilafranca acollirà tot un seguit d’activitats organitzades per Tot República per tal de celebrar la II Setmana de la República. El tret de sortida de les activitats va ser la tarda del dia 25 a l’Auditori de Vinseum. De fet era una doble activitat, consistent en una tertúlia amb Pau Vidal sobre el català en temps del Youtube; i una sessió de microcontes de Pere Calders a càrrec de Jordina Biosca.

El filòleg Pau Vidal explicava abans de començar que la intenció era parlar del català a partir de l’aparició de les noves tecnologies; de fet de com a canviat la nostra vida des de l’aparició de les noves tecnologies. Uns canvis a tots els nivells, globalitzant tota la societat, que afecten directament la llengua, i més en el cas de llengües minoritàries com el català.

De fet la tendència actual a l’homogeneïtzació de la nostra societat afecta tots els àmbits, i també la comunicació. En aquest sentit, és de l’opinió que el fet que darrera del català no hi hagi un estat no és especialment contraproduent, tenint en compte que a la llarga altres llengües com ara l’italià o el francès, poden acabar perillant també a causa de la globalització.

Així, Vidal considera que cal actuar amb intel·ligència, tot tenint també molt clar que la teòrica llibertat de tria o d’actuar i accedir a la informació que ens ofereixen les noves tecnologies, acaba resultant falsa davant el pes i la força de les tendències majoritàries.

D’altra banda, la sessió va començar amb la intervenció de Jordina Biosca que va oferir un seguit de relats de Pere Calders, però lligant la seva figura i obra amb la de dos altres escriptor europeus amb qui considerava que tenia correlacions. D’una banda l’austríac Alfred Polgar; i de l’altre el polonès Slawomir Mrozek.

Aquest dijous s’inaugurarà una exposició al vestíbul del Casal sota el nom de ‘Judici a la democràcia. Els drets perseguits’; i al llarg dels propers dies hi haurà diferents propostes com per exemple la presentació de l’Entesa de l’Alt Penedès del Debat Constituent, el diumenge 29, on està previst que hi participi Lluís Llach. Serà a les 11 del matí a la plaça de la Vila. També hi ha prevista per el dia 1 d’octubre una concentració a les 8 del vespre al Parc Primer d’Octubre, en l’espai enjardinat sobre la llosa del tren.

Finalment, recordar també que de divendres a dilluns hi ha previst un cicle de debats amb el lema Repensem-nos per parlar sobre nacionalisme i identitat. Seran tres debats a l’espai del Fòrum Berger Balaguer, que Penedès Televisió enregistrarà íntegrament per oferir-los en les properes setmanes.

Tota la programació es pot consultar a www.totrepublica.cat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: