Dilluns, 25 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La segona Setmana de la República acollirà sessions de debat filosòfic sobre el nacionalisme

Entre el 25 de setembre i l’1 d’octubre s’organitzen diverses activitats per tal de mantenir viu l’esperit de lluita i mobilització del primer d’octubre de 2017.

La Plataforma Tot República ha presentat els actes que tenen previstos a Vilafranca entre el 25 de setembre i l’1 d’octubre en el marc de la segona edició de la Setmana de la República.

Antoni Vidal, un dels organitzadors d’aquesta Setmana de la República, explicava que els objectius passen per mantenir viu l’esperit de l’1 d’octubre, treballar per construir la República i mantenir també la tensió amb l’estat en l’actual moment social i polític.

Entre els actes que s’han previst hi ha exposicions, tallers o projeccions de documentals; però en destaca un cicle de tres sessions de debat filosòfic que amb el lema de repensem-nos vol parlar sobre les diferents maneres de fer i entendre la República. Pere Martí, professor de filosofia i col·laborador en l’organització d’aquestes jornades, explicava que es pot fer a través d’institucions ja establertes, o bé fer-ho des de baix. Que sigui la ciutadania la que consideri que ja hi ha República i que treballi per concretar-la i consolidar-la.

Explicava Pere Martí que la realitat es construeix a través del llenguatge, i aquest és sempre el de la classe dominant. Amb tres sessions en que hi participaran pensadors destacats, es vol analitzar el llenguatge al voltant de la construcció nacional.

El concepte nacionalisme s’ha retorçat molt i crea confusions i contradiccions, com el fet que líders que defensen una lluita nacional defugin del terme nacionalisme.

Les sessions es faran els dies 27, 28 i 30 de setembre amb la voluntat de reflexionar per exemple sobre si el nacionalisme és una ideologia, o si el nacionalisme és excloent i no cosmopolita.

Els actes d’aquesta segona Setmana de la República s’iniciaran el dia 25 de setembre amb una xerrada sobre el català a les xarxes socials i una sessió de contes de Pere Calders; es farà també una nova edició de la jornada sobre consum estratègic i una festa popular de música d’arrel dels Països Catalans. Així mateix, el dia 29 i amb la presència de Lluís Llach, es farà la presentació de l’Entesa de l’Alt Penedès del Debat Constituent.

Els actes finalitzaran el dia 1 d’octubre amb una concentració al Parc Primer d’Octubre, sobre la llosa de les vies, a partir de les 8 del vespre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: