Diumenge, 8 de Desembre de 2019
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Castell de la Bleda s’hauria construït sobre un assentament iber i romà

El Castell de la Bleda, en mans de la Família Torres des del 2016, s’hauria erigit sobre un assentament iber i romà, segons confirma la intervenció arqueològica que s’hi ha fet.

El Castell de la Bleda, en mans de la Família Torres des del 2016, s’hauria erigit sobre un assentament iber i romà, segons confirma la intervenció arqueològica que s’ha portat a terme en aquest edifici catalogat ‘Bé d’interès nacional’, al municipi penedesenc de Santa Margarida i els Monjos. Si fa un any es va anunciar la descoberta de la base de la torre de defensa medieval que explicaria l’origen del nom, ara nous estudis han constatat que les arrels del Castell de la Bleda aprofundeixen molt més en la història del que s’havien plantejat inicialment els experts i es remuntarien al període de l’ibèric ple, entre els segles V i III aC.

Segons l’arqueòleg Xavier Esteve, de Tríade Serveis Culturals, tot i trobar-se encara en fase d’estudi, les evidències de l’assentament ibèric consisteixen en algunes sitges que s’han trobat sota una de les estances de la casa.

Aquest descobriment confirma el passat ibèric del Castell de la Bleda, mentre que la presència de materials constructius d’època romana apunten a l’existència d’una vil·la de fa 2000 anys. Són evidències indirectes, però clares, abocades dins de sitges medievals, que consisteixen en grans fragments de ceràmiques i de típiques teules romanes, així com fragments de dolis, grans tenalles utilitzades a mode de cups per emmagatzemar-hi el vi.

Programació

Ràdio Vilafranca

20:00
Feeling Rock
Les sensacions del rock, amb Josep Fleitas
21:00
Sons a cau d'orella
Havanera i cant de taverna
22:00
A les portes de Troia
Història divulgativa

Penedès Televisió

20:00
Les notícies de la setmana
Resum informatiu penedesenc, amb Sergi Ansón.
20:30
Teló de fons
L'actualitat de les arts escèniques
21:00
Músics de Vilafranca
Antoni Insensé Bertran (1859 - 1910)

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: