Dijous, 25 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Finalitza la Festa Major dels Monjos amb els balls de lluïment i les sàtires dels Diables

Els balls de lluïment va ser retransmès en directe des de la Plaça Pau Casals per Penedès Tv

La Festa Major de Santa Margarida i els Monjos va començar amb un seguit d’actes previs a començaments del mes de juliol. La inauguració del nou espai cultural i de festes majors La Quadra va servir per obrir els actes pre-festamajorencs amb una cercavila al vespre del divendres 5 de juliol amb els balls populars dels Monjos i de la Ràpita com a protagonistes. Altres actes van acompanyar les activitats prèvies a la Festa Major, com van ser la novena Diada de Balls Folklòrics, el vermut electrodiabòlic o la Santa Porcada, entre molts altres. La Festa Major de Santa Margarida i els Monjos se celebra sempre al voltant de la data 20 de juliol, dia de la patrona del municipi, Santa Margarida. És per això que els actes pròpiament de Festa Major començaven el passat 17 de juliol amb el pregó a càrrec de la primera Comissió de Festes i és que enguany fa 40 anys des que es va crear la primera comissió en època democràtica. A l’endemà, un dels actes destacats era la cercavila infantil pels carrers de poble. El dia 19 la tarda també es va dedicar als més petits amb la festa de l’escuma i, tot seguit, van agafar el protagonisme els Diables Spantus amb la cercavila de foc i el tradicional correfoc. La festa grossa era el dia 20 amb el solemne ofici i l’actuació dels balls folklòrics a la plaça de l’Esglèsia. A la tarda tenia lloc una altra cercavila dels balls populars, mentre que a la nit se celebrava l’esperada empalmada jove. Diumenge era el darrer dia de Festa Major. La jornada començava gairebé a les 12h amb el ball de lluïment de tots els balls folklòrics dels Monjos a la plaça de Pau Casals i retransmès, un any més, en directe per Penedès TV.

La novetat era l’absència del Ball del Foix que enguany no tenien suficients membres per actuar per Festa Major. Les actuacions van començar amb el Ball d’en Serrallonga i van acabar amb els balls de foc: el Drac gran i petit i els Diables dels Monjos petits. Al finalitzar el ball de lluïment, es va donar pas a les sàtires dels Diables Spantus que van criticar sobretot polítics, càrrecs de l’Ajuntament dels Monjos, altres balls populars del municipi i, fins i tot, hi va haver temps per una actuació musical per part de les diablesses de la colla en contra del masclisme. La cançó era una adaptació d’una coneguda peça de Rosalía.

La Festa Major dels Monjos finalitzava amb la tradicional Nit de Foc per part dels mateixos diables i la traca de final de festa.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: