Dimecres, 17 d'Agost de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Territori i Sostenibilitat sotmetrà a debat públic l’avanç del Pla territorial del Penedès

El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha presentat aquest dimarts a Vilafranca l’estat dels treballs de redacció del document d’avanç de proposta del futur Pla territorial parcial.

Ho ha fet en un acte públic celebrat a l’auditori del Fòrum Berger Balaguer acompanyat de l’alcalde Pere Regull i el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès Xavier Lluch. Prèviament, el secretari ha presidit la vint-i-unena reunió del grup de treball que, des de fa ja quatre anys, participa en l’elaboració del document. La posterior presentació pública va ser convocada amb una voluntat de transparència, partint de la base que el que s’ha fet fins ara és provisional i caldrà sotmetre-ho a debat públic. Agustí Serra no amagava que la sessió volia “apagar veus interessades” que estan generant neguit al territori al voltant del seu futur planejament.

Encara no hi ha un calendari sobre la taula, però una vegada enllestit l’avanç, el Departament impulsarà un procés de participació ciutadana al seu voltant. Segons el Departament, “seran sessions presencials obertes a tothom on es recollirà el sentir del Penedès sobre les diverses propostes per a la seva ordenació futura”. Sobre les infraestructures, el secretari ha dit que l’avanç del Pla recollirà “diverses alternatives de traçat per al pas de la B-40, el Quart Cinturó, pel Penedès”.

Serra ha explicat que el disseny i execució d’aquesta carretera orbital és competència del Ministeri de Foment i que el Govern oferirà al territori el marc del Pla territorial parcial per debatre altres possibilitats diferents i consensuar-ne una, si és possible, per elevar-la al Ministeri.
El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, recordava que el pla afecta quatre comarques i que s’han de tenir en compte les “necessitats d’infraestructures del país i del propi territori” i la convivència de tot plegat amb el paisatge.

Pel que fa a la protecció del paisatge, el Departament està treballant en la creació d’un sistema d’indicadors que permetran classificar els sòls agrícoles segons el seu valor per a aquesta activitat econòmica. Serà el primer cop que es protegiran de forma objectiva els sòls agrícoles, algun del quals amb un rang assimilable al dels sòls amb valors naturals. Xavier Lluch es mostrava convençut que no hi haurà “desprotecció” en aquest sentit.

Igualment, el Pla “inclourà el factor paisatge en tota la presa de decisions”. Així, en l’anàlisi dels assentaments, els espais oberts i les infraestructures presents i futures “es tindrà en compte el paisatge com a actiu cultural, identitari i econòmic a potenciar”.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: