Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els Castellers de Vilafranca celebren la diada castellera del 70è. Aniversari

Els Verds no van poder donar rèplica castellera a la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que es va anotar la Torre de 8 sense folre. Nostàlgica diada amb la presència també dels Nens del Vendrell.

Diada històrica la viscuda dissabte tarda a Vilafranca en motiu del 70è aniversari dels Castellers de Vilafranca. Des de Sant Fèlix de l’any 1978 que no es trobaven a la plaça de la Vila de Vilafranca, Nens del Vendrell, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Castellers de Vilafranca, fent reviure els duels de finals dels 60 i de la dècada dels 70. Convidades les dues colles en actiu de les quatre que existien l’any 1948, quan van néixer els Verds. Destacada Colla Vella dels Xiquets de Valls, amb una immensa torre de vuit sense folre, i el retorn dels castells de vuit dels Nens a Vilafranca, quaranta anys després.

Els Castellers de Vilafranca necessitaven no caure, estaven obligats a recuperar sensacions i donar passos cap endavant amb la canalla renovada. Les darreres caigudes de castells a l’abast els ha tocat físicament i mentalment. Obligats a baixar el llistó, potser fins i tot els passarà al Catllar i l’Arboç, els Verds van tenir en la Torre de 9 amb folre i manilles de la primera ronda el seu millor castell. Amb debuts a la part alta, la bona feina del tronc i les manilles, va fer que semblés una torre fàcil, quan no ho va ser. La sisena de l’any i la 25a. consecutiva, sense errada, des de la darrera caiguda a Les Santes de Mataró de 2016. Van seguir amb el 3 de 9 amb folre, descartant la possibilitat de fer el castell de deu amb el que s’havia especulat. També amb pom de dalt renovat, l’onzè. El tres era al sac. De bona execució i sense els nervis de la Bisbal. La diada la van tancar amb el seu sisè 4 de 9 amb folre, castell que ja tenien previst fer. Carregat amb suficiència només es va estirar una mica als quarts i quints a la baixada però mantenint la quadratura. Tres castells per refermar la unitat de la colla, amb la moral baixa però amb molt a dir. Sant Fèlix es a tocar i els Castellers de Vilafranca segur ens sorprenen. No van fer pilar de mèrit per no forçar el que ha de ser un renovat tronc.

Que dir de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que estan en un dels millors moments de la seva història. A la plaça que els ha vist créixer i actuar durant tants i tants anys no podien faltar en un dia com aquest i a més fent-ho de la millor manera possible, regalant a la Plaça de la Vila, una Torre de 8 sense folre de postal, la segona que descarrega la Colla Vella en el seu historial, i amb l’honor de ser la primera colla forana en fer-ho a Vilafranca. Abans però van tornar a clavar el 5 de 9 amb folre, el sisè de la temporada, per acabar amb el 9 de 8 i el Pilar de 7 amb folre. Una actuació top-ten per la colla vallenca, que els afeccionats i els propis verds van agrair.

Els Nens del Vendrell no van voler perdre’s tampoc la festa i va retornar els castells de vuit vendrellencs, que a la plaça de la Vila que no es veien descarregats des de 1978. Van obrir amb el 3 de 8, el desè de l’any, que no es veia a la plaça de la Vila des de Sant Fèlix de 1977. Tot seguit van completar el 4 de 8, el darrer castell que havien fet a Vilafranca els mítics Nens. Per completar la diada i anotar-s’hi la quarta clàssica de vuit de la temporada, van descarregar la Torre de 7, amb un detall a comentar. Diversos components del tronc duien l’antiga camisa amb el nom a l’esquena que la colla vendrellenca va portar, per diferenciar-se dels Xiquets de Valls, de 1969 a 1983.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: