Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Una major massa crítica i acostar serveis: objectius de la fusió dels consorcis sanitaris

La integració dels Consorcis Sanitaris de l’Alt Penedès i el Garraf busca una major massa crítica per mantenir especialistes i acostar serveis .

Recentment, entitats com l’Ajuntament de Vilafranca i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès han donat llum verda a la integració dels Consorcis Sanitaris de l’Alt Penedès i el Garraf. Aquesta integració no és encara efectiva però serà fruit d’un llarg històric de coordinació i cooperació entre els dos consorcis, que ja treballen plegats i, de fet, comparteixen la figura del gerent, el doctor Josep Lluís Ibáñez, des del 2015.

El procés de fusió avança amb la voluntat de guanyar massa crítica, nombre d’habitants als quals atendre, per poder així mantenir metges especialistes i acostar serveis a la ciutadania. Ibáñez explica que és una “manera d’adaptar-se als temps” per mantenir la qualitat assistencial a les dues comarques.

Segons Ibáñez, es tracta bàsicament d’unir professionals per poder desenvolupar serveis que, per separat, no es podrien oferir a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf. La darrera acció, que ha culminat aquesta mateixa setmana, ha estat la creació d’una Unitat funcional de Cap i de Coll amb otorinolaringòlegs i cirurgians maxil·lofacials dels diferents equips. En la línia, per exemple, de la Unitat de Recanvis de Pròtesis que ja funciona, en aquest cas també amb la comarca de l’Anoia.

Ibáñez explica, d’altra banda, que els tres hospitals que s’emparen sota els dos consorcis tenen més d’un 80% de penetració; és a dir, que poden atendre la gran majoria dels casos que presenten els seus pacients. En el futur, es preveu incrementar aquest percentatge i que encara més pacients se segueixin tractant o operant on ho fan ara.

El gran repte que afronta la sanitat és ara la manca de professionals, en arribar una gran onada de jubilacions i no haver-hi recanvi en determinades especialitats. Per això Ibáñez insisteix en què la integració ha de permetre que no es perdin especialistes a l’Alt Penedès i el Garraf per “ser massa petits”.

Tot i que el procés d’integració depèn també de la formació d’un govern a la Generalitat de Catalunya, Ibáñez preveu que es pugui culminar durant aquest any.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: