Dissabte, 6 de Juny de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
S’engega a Vilafranca un cicle de conferències sobre la presència jueva a Vilafranca

S’engega a Vilafranca un cicle de conferències sobre la presència jueva a Vilafranca

L’Arxiu Comarcal, amb la col·laboració de Vinseum i l’IEP han preparat un seguit de conferències tot aprofitant les excavacions portades a terme aquest hivern on es van descobrir restes del Call Jueu

Davant l’inici en breu d’una nova excavació com a part dels treballs de renovació del Vinseum, s’ha decidit fer aquest cicle de conferències per parlar sobre el call vilafranquí.
El territori del call jueu de Vilafranca deuria tenir més o menys uns 6.200 metres quadrats i la població jueva era entre 200 i 300 persones. Aproximadament, un deu per cent de la població. L’any 1327 es va concedir el permís per a refer i eixamplar la sinagoga- i per la quantitat de la seva tributació, eren la tercera aljama de Catalunya.
Aquest proper 1 de febrer, a les 7 de la tarda, a l’auditori del Vinseum, Manuel Forcano, poeta i hebraista ens parlarà sobre “Els calls catalans”. A l’acabar la conferència hi haurà un tast de vi Kosher de Pinord.
El dia 8 de febrer, també a les 7 de la tarda, a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, es faran dues conferències breus. A la primera, Xavier Esteve arqueòleg, parlarà dels detalls de “La excavació arqueològica a Cal Badia. Primera excavació del Call Jueu de Vilafranca?”. A la segona, Josep Maria Masachs, medievalista i arxiver, parlarà sobre “El call a Vilafranca”.
El dia 15 de febrer, novament a les 7 de la tarda i a l’Arxiu, es faran dues conferències breus dels historiadors: Roger Benito que parlarà de conflictes de jueus vilafranquins i Josep Bosch, sobre la documentació notarial i el call jueu de Vilafranca. A la segona, Maria Josefa Estanyol, catedràtica d’història jueva de la UB, parlarà dels Jueus catalans.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: