Dilluns, 27 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Federació d’ADF Penedès Garraf fa un balanç positiu de la campanya d’estiu

El treball en la prevenció continua sent la gran assignatura pendent per protegir els boscos del Penedès de patir incendis forestals que estiguin fora de capacitat d’extinció.

Les Agrupacions de Defensa Forestal del Penedès i el Garraf fan un balanç positiu de la campanya de l’estiu. Han fet 44 intervencions en extinció però només hi ha hagut 13 incendis de rellevància. La majoria d’incidències s’han pogut solucionar abans que es compliquessin gràcies, en general, a la rapidesa de les intervencions. L’incendi més potencialment perillós va ser el del passat 14 de setembre a Sant Martí Sarroca, que va acabar cremant gairebé deu hectàrees de massa forestal.

La Federació d’ADF Penedès Garraf, que compta amb 28 agrupacions, també va enviar combois d’ajut a comarques veïnes. És el cas dels incendis d’Artés, al Bages, el 5 d’agost, i els de Miralles i Bellprat, a l’Anoia, els dies 24 i 26 de juliol.

Els voluntaris de les ADF disposen d’una àmplia xarxa per a la detecció dels incendis forestals. Al Pla de Vigilància de la Diputació de Barcelona cal afegir els vigilants de les torres de guaita, el control central que hi ha a la seu dels Agents Rurals a Santa Perpètua de la Mogoda i el control central a la seu de la federació penedesenca, a Vilafranca. Però, des d’aquest estiu, cal afegir el sistema de videovigilància implementat per l’ADF de Subirats, amb set càmeres situades en punts estratègics. Aviat entraran en marxa una dotzena de càmeres més per cobrir tot el territori del Penedès i el Garraf.

Des de la Federació d’ADF, Xavier Xortó recorda que les Agrupacions de Defensa Forestal també treballen més enllà de la campanya d’estiu en tasques de prevenció: arranjament de camins, construcció de punts d’aigua, hidrants, desbrossament o neteges forestals, per exemple. Xortó diu, però, que en prevenció està pràcticament tot per fer.

Xortó recorda que les condicions meteorològiques empitjoren a causa del canvi climàtic i la no gestió dels boscos provoca que siguin autèntics polvorins.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: