Divendres, 1 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els boscos del Penedès i el Garraf presenten un estat crític a causa de la sequera

Les darreres pluges han estat del tot insuficients per revertir un estat que ha anat sumant a l’abandonament rural i a la falta de gestió forestal els efectes del canvi climàtic.

L’augment de les temperatures, la manca de pluges, l’abandonament rural i la falta de gestió forestal fan cada cop més vulnerables els nostres boscos, que es veuen abocats al decaïment i a la mortalitat.

En la línia del que està passant a tot Catalunya, els boscos del Penedès i el Garraf es troben en una situació crítica. Les darreres pluges han estat del tot insuficients per revertir un estat que ha anat sumant a l’abandonament rural i a la falta de gestió forestal les conseqüències de l’augment de les temperatures i la falta d’aigua. Aniol Ferragut és sotsinspector dels Bombers de la Generalitat.

Amb aquest estat dels boscos, el risc d’incendi fa temps que s’ha desestacionalitzat i ens ha de mantenir alerta durant tot l’any. De fet, durant el darrer mes de desembre es van produir 121 focs forestals a Catalunya, el triple que al desembre de l’any anterior.

Ferragut sosté que els boscos han de canviar i passar a formar part de paisatges més resilients davant el canvi climàtic.

Mentre no es produeix aquest canvi de paradigma, la gestió forestal és clau per tenir els boscos preparats i per evitar ensurts en punts de vegetació especialment vulnerables. En aquesta línia, les ADF han fet recentment una actuació de neteja i desbrossament al voltant de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Vilafranca encarregada per la Mancomunitat Penedès – Garraf.

El coordinador de la Federació d’ADF Penedès – Garraf, Xavier Xortó, destaca que cal més inversió i consciència per part de la societat en general.

Tenint en compte que gairebé un 50% del territori del Penedès – Garraf és superfície forestal, la Mancomunitat va posar en marxa l’any 2021 el Servei de Gestió Forestal i Energia amb l’objectiu de poder treballar a les masses boscoses de la forma més eficient possible, fomentant la prevenció d’incendis a partir de la gestió forestal i la promoció de la biomassa com a font d’energia renovable, així com l’aprofitament d’altres recursos del bosc. L’estat actual dels boscos fa més necessari repensar-los, gestionar-los correctament i veure’ls també com a recurs.

En aquesta línia, la Mancomunitat té projectada la creació d’una planta de biomassa. Actualment s’estan valorant possibles espais on ubicar-la.

A banda de la pròpia gestió del bosc, els mosaics agroforestals, en tant que proporcionen discontinuïtat al paisatge, contribueixen a construir escenaris més resilients davant els efectes del canvi climàtic.

Recentment s’ha presentat un nova guia per aconseguir un paisatge més resilient al canvi climàtic i activar el desenvolupament socioeconòmic a les zones de muntanya mitjana mediterrània. Les mesures han estat implementades en el projecte LIFE MIDMACC, coordinat pel CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) i participat pel Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, l’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic, l’Instituto Pirenaico de Ecología (IPE-CSIC), l’IRTA, la Universitat de Saragossa, la Universitat de La Rioja, i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Entre les mesures proposades per a una gestió adaptativa s’ha tingut compte no només la gestió forestal per la prevenció d’incendis, sinó també accions per a la recuperació de pastures on actualment hi ha matollar i per a la introducció del conreu de vinya a les zones de muntanya per tal de promoure un paisatge heterogeni. D’aquesta manera, s’aconsegueix una millora en la biodiversitat, en el contingut de matèria orgànica en el sòl i un increment de la disponibilitat hídrica, així com la reducció de l’àrea cremada d’aquestes zones de muntanya.

Casos com l’incendi del febrer de l’any 2022 al Cap de Creus, demostren de quina manera la presència de vinyes va permetre que el paisatge fos més resilient i resistent davant els efectes de l’incendi.

Des d’aquest projecte, també destaquen que les mesures proposades en l’àmbit forestal, ramader i vinícola poden comportar una millora del desenvolupament socioeconòmic del territori generant nous ingressos i fixació de la població en zones que havien estat abandonades progressivament per manca d’oportunitats.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: