Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’ha creat StopAgroparc, una plataforma ciutadana per aturar l’Agroparc del Grup Ametller

L’objectiu de la nova plataforma ciutadana és aturar la construcció de l’Agroparc del Grup Ametller, de 121 hectàrees en un sòl no urbanitzable.

L’Escorxador de Vilafranca ha acollit l’acte de presentació pública de la plataforma que s’ha constituït aquest mes de març, integrada per un grup de veïns, principalment de Sant Llorenç d’Hortons i Gelida, però també  d’altres poblacions com Vilafranca, Olèrdola, La Granada, Sant Cugat Sesgarrigues i Sant Sadurní d’Anoia.

Des de #StopAgroparc s’iniciaran un seguit d’accions per informar a la població de Gelida, de Sant Llorenç d’Hortons i de tot el Penedès, dels perjudicis que comporta la construcció d’aquest Agroparc de 121 hectàrees, entre els municipis de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons.

Des de #StopAgroparc han iniciat una campanya de recollida d’al·legacions individuals i col·lectives sobre l’Agroparc. La intencionalitat d’aquesta campanya és que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, visualitzi que no volen aquest Agroparc en sòl no urbanitzable catalogat com a sòl de protecció especial.

Volen sensibilitzar a la població de l’impacte d’aquest Agroparc, tant al territori, a la biodiversitat, com en l’equilibri econòmic local de les petites i mitjanes empreses familiars del sector agrari i vitivinícola.

Un altre dels portaveus de l’entitati veí de Sant Llorenç, Ricard Gorgues, ha exposat diversos motius per dir no a l’agroparc.

Entre d’altres perquè trencarà el connector ecològic entre els PEIN’s de Montserrat i Roques Blanques i el PEIN de les Muntanyes d’Ordal.

També perquè posa en perill l’àliga cuabarrada de Gelida, perquè és la seva zona de caça i és una espècie en perill crític d’extinció i protegida a nivell europeu.

Però també perquè no volen l’especulació en sòl no urbanitzable.

D’altra banda consideren que tindrà un fort impacte ambiental irreversible i comportarà una forta pressió humana i circulatòria, perquè està previst que el visitin 200.000 persones anualment i es desplacin diàriament 700 treballadors.

Sobretot consideren que per iniciar un projecte d’aquestes dimensions, cal que la gent i els sectors afectats estiguin informats i cal un debat previ a les poblacions properes i fins tot a nivell comarcal, per derivar en un procés participatiu on totes les parts puguin dir la seva.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: