Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es presenta a l’Escorxador Argelagues, el debut literari de la periodista Gemma Ruiz

L’Escorxador va acollir divendres la presentació de la novel·la Argelagues, un llibre que tracta la vida d’una noia que als setze anys abandona la vida rural per anar a treballar a la indústria tèxtil

L’autora és la periodista Gemma Ruiz més coneguda per les seves cròniques culturals a TV3.

Argelagues té com a punt de partida el personatge de la Remei, besàvia de Gemma Ruiz, i, més concretament, la determinació d’explicar el tràngol personal d’aquesta dona que de molt jove va abandonar Castellerçol per anar a Sabadell a dedicar-se al servei domèstic i va acabar com a treballadora a la potent indústria tèxtil de la capital del Vallès Occidental.

Es tracta, doncs, d’una novel·la inspirada en els records i les vivències familiars de l’autora, que recrea el món rural i, en concret, la vida dels pagesos sense terra que viuen en cases i treballen camps que no són seus i, per tant, estan tothora exposats a les arbitrarietats d’uns propietaris que se senten com a petits monarques absoluts.

La Gemma Ruiz explicava que molts dels seus lectors se senten identificats amb el llibre ja que narra la història de la majoria de catalans.

 

 Aquesta obra és un homenatge a la seva besàvia però també a totes les dones treballadores d’aquell moment, perquè a partir de la seva investigació ha descobert que les feines a la indústria tèxtil l’ocupaven pràcticament dones. 

Han estat set anys treballant en una novel·la que té com a principals atractius una llengua viva, amb un vocabulari ric i uns girs expressius que pràcticament han desaparegut de la vida quotidiana, sobretot a les ciutats. La Gemma Ruiz comentava que ha estat una experiència molt enriquidora i avançava que ja comença a treballar en un segon treball literari.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: