Dimecres, 8 de Desembre de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’historiador Daniel Sancho parla sobre la pèrdua del patrimoni eclesiàstic als s. XIX i XX

Aquest dimarts la sala parroquial Mossén Vinyeta acollia una conferència titulada “Destrucció i pèrdua del patrimoni eclesiàstic als segles XIX i XX” a càrrec de Daniel Sancho París.

La destrucció d’aquest material va ser per guerres i revolucions mentre que la causa de les pèrdues són els robatoris o les vendes. Entre el patrimoni que s’ha perdut podem trobar esglésies, convents, retaules o documents. Els principals moments històrics en que això va passar són la Guerra del Francés, el Trienni Liberal, la desamortització de Mendizábal, el 6 d’octubre del 34 o la Guerra Civil.

Tota aquesta informació està extreta de diferent bibliografia, documentació, de fotografies i de cròniques escrites en aquella època que expliquen quins van ser els elements que es van anar perdent.

Però Sancho comenta que no totes les pèrdues van acabar malament, és el cas d’un retaule de Sant Martí Sarroca que es va perdre i amb el temps es va recuperar. Les pèrdues no són només materials, sinó també sentimentals. En el cas de Vilafranca la imatge de Sant Fèlix es va cremar el 30 d’agost de 1936 i les relíquies de Sant Jocund i Raimon de Penyafort el 6 d’octubre del 34.

 L’objectiu d’aquesta xerrada és donar relleu a la festivitat de Sant Jocund que se celebra aquest dijous amb l’ofici solemne i els gogistes penedesencs que presentaran la nova edició dels goigs. I per posar punt i final a la celebració d’aquesta festivitat, diumenge es farà el concert de Sant Jocund amb orgue i cant.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: