Dijous, 5 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Isona Passola va pronunciar una conferència de l’11 de setembre allunyada de la cinematografia i centrada en la història

L’acte institucional que organitza l’ajuntament de Vilafranca és sempre una conferència que es pronuncia al saló de sessions, i dijous passat l’encarregada de pronunciar-la va ser Isona Passola, productora, guionista i directora de cinema catalana.

És coneguda pel documental Cataluña-Espanya, que es va estrenar el 23 d’abril del 2009, i que va ser la primera pel·lícula que va dirigir. També ha estat productora de films destacats, com per exemple Pa Negre. Des del 2013 és la Presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català. A Vilafranca, però, no va oferir un discurs sobre el cinema català sinó que va aprofitar també la seva formació en història per plantejar alguns elements que ella considera claus per explicar com s’ha arribat fins a la situació actual. Va recordar la repressió borbònica posterior a la capitulació de Barcelona del 1714, amb la prohibició de la llengua o el tancament de les universitats. També va recordar que cada vegada que hi ha hagut una escletxa de llibertats els catalans han reivindicat la seva identitat.
Per Passola el quid de la qüestió actual es troba en el reconeixement de Catalunya com a nació, perquè tota nació té dret a l’autodeterminació.
Per exemple va recordar el que ha passat aquest darrers dies amb les declaracions de l’expresident del govern Felipe González.
Acabada la seva conferència l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, va afegir també alguns comentaris sobre fets històrics que poden explicar com s’ha arribat a la situació actual. Per exemple va assenyalar que si es rellegeixen articles publicats a la premsa local de l’època de la república, els continguts poden semblar ben actuals. Regull va destacar també que grans manifestacions ciutadanes com les dels darrers anys denoten que hi ha un problema que cal resoldre, però va recordar també que la manifestació ciutadana més important serà a les eleccions del proper 27 de setembre.
L’acte de commemoració de l’11 de setembre va finalitzar com de costum amb el cant dels segadors.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: